Bondscoach Kameroen weet niets van eigen ontslag: 'Lijkt me fake news'
Marc Brys. Getty Images

Bondscoach Kameroen weet niets van eigen ontslag: 'Lijkt me fake news'

11:00, 22-05-2024 / Laatste Update: 11:02, 22-05-2024

Chaos bij de nationale ploeg van Kameroen. Bondscoach Marc Brys werd dinsdag geschorst omdat zijn aanstelling niet wettig is verlopen. De Belg weet zelf nog van niks.

De voormalig trainer van onder andere FC Eindhoven en FC Den Bosch tekende begin april zijn contract als bondscoach van Kameroen. Bondsvoorzitter Samuel Eto'o was daarbij niet aanwezig. Hij steunde de keuze voor Brys niet. Hij voelde zich gepasseerd en noemde de aanstelling van de 61-jarige coach illegaal.

Kameroense voetbalbond schorst 62 voetballers vanwege fraude: speler uit 2006 blijkt 31 jaar oud te zijn

12 maart 2024, 11:24

Het voetbalseizoen is ook in Kameroen in de beslissende fase aanbeland, maar dat is daar niet het gesprek van de dag. De nationale voetbalbond heeft maar liefst 62 spelers geschorst van 15 verschillende clubs. Een deel van de spelers zou een dubbele nationaliteit bezitten en daarnaast zijn er ook spelers die gesjoemeld hebben met hun leeftijd. Een speler van 17 jaar zou in werkelijkheid al 31 jaar oud zijn.

Er barstte een machtsstrijd los in Kameroen, waarna de storm weer ging liggen. Brys maakte ook zijn eerste voorselectie bekend voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Kaapverdië en Angola. Dinsdag werd opeens een officieel statement naar buiten gebracht door de bond. De trainer en technische staf werden onmiddelijk geschorst.

Ontslag?

Volgens Eto’o was Brys en zijn technische staf nooit een wettelijk en reglementair aangesteld. Er werd links en rechts zelfs over een ontslag gesproken. Daar weet Brys zelf niets van.

"Ben ik ontslagen? Dat lijkt me fake news", reageert hij bij Het Nieuwsblad. Hij heeft nog niets vernomen over een eventuele schorsing, laat staan van een ontslag. Brys verwacht nog altijd dat hij begin juni zijn debuut zal maken als bondscoach van Kameroen.