Dat Manchester City op dit moment de sterren van de hemel speelt in Engeland is bekend. Maar de echte verrassing van dit seizoen is het bescheiden Burnley. 2 jaar geleden speelden ze nog op het 2de niveau in Engeland. Nu staan ze op een geweldige 7de plek en hebben ze evenveel punten als Arsenal en Liverpool.
Geweldige resultaten
Sterker nog, Chelsea (3de plek) heeft maar 3 punten meer dan 'The Clarets'. Normaal gesproken ligt de nadruk op handhaving bij Burnley. Vorig jaar eindigde de ploeg uit het noorden van Engeland nog op plek 16, slechts 6 punten boven de degradatiezone. Degradatiestress zullen ze dit jaar niet kennen bij Burnley. Van de eerste 11 wedstrijden werden er maar 2 verloren. Van Manchester City (kan de beste overkomen) en West Bromwich Albion op de 2de speeldag. Daar staat wel een puike overwinning bij Chelsea (2-3) en gelijke spelen tegen Tottenham Hotspur (1-1) en Liverpool (ook 1-1) tegenover. Dat waren bovendien uitwedstrijden.
Sleutel tot succes
Waar heeft Burnley het succes van dit seizoen dan aan te danken? Er zijn afgelopen zomer geen Chinezen of Arabieren op de tribune gaan zitten die de hele boel hebben opgekocht. Er lopen ook zeker geen wereldsterren rond. Een groot deel van de complimenten mag gaan richting manager Sean Dyche. Een echte Engelsman die altijd praat alsof 'ie net een heel pak sigaretten bij elkaar gerookt heeft. Je zou bijna zeggen dat die rookt als een ketter aangezien hij geboren is in het plaatsje Kettering (we konden het niet laten).
Maar Dyche kent de club als zijn broekzak en is geliefd bij de supporters. Zelf speelde hij jarenlang als centrale verdediger voor de club en sinds oktober 2012 is hij al de hoofdverantwoordelijke bij Burnley. Hij is de sleutel naar het succes van Burnley. Hij promoveerde na 4 jaar Championship in 2014 met Burnley naar de Premier League. Daarna zakte ze ook meteen weer terug, maar de club bleef het vertrouwen in hem houden en dus bracht hij Burnley een seizoen later weer meteen terug naar de Premier League.
Realistisch voetbal
Dyche staat er niet om bekend hele gekke dingen te doen met zijn selectie, maar met realistisch voetbal proberen te overleven. Hij hecht waarde aan een solide organisatie en hij wil vooral dat het defensief goed staat. Dat is ook dit seizoen terug te zien. Scoren doen ze niet veel, slechts 12 keer. Maar het krijgt ook heel weinig goals tegen. Alleen ManCity en ManUnited kregen tot nu toe minder goals tegen.
Oogje voor keeperstalent
Dat komt ook omdat Burnley een oogje heeft voor goede keepers. Al een paar jaar is Tom Heaton (jeugdproduct van Manchester United) de onbetwiste nummer 1 in de goal. Die miste 3 seizoenen lang geen enkele minuut voor zijn club. Maar dit jaar sloeg het noodlot toe en raakte hij lang geblesseerd. Nick Pope (25 jaar) keepte tot het begin van dit seizoen nog geen seconde in de Premier League en men vreesde een beetje dat Heaton heel erg gemist ging worden. Maar Nick Pope is in korte tijd uitgegroeid tot een waanzinnige beloftevolle keeper. Hij is zelfs de doelman in de Premier League die relatief gezien de meeste reddingen heeft gemaakt.
94% - Burnley’s Nick Pope has the best save percentage of any goalkeeper in Europe’s big five leagues this season (min. 10 saves). Saviour. pic.twitter.com/Vl2o3AZiN5
— OptaJoe (@OptaJoe) 5 oktober 2017
Ook bij de Engelse tv-analisten blijft het succes van Burnley niet onopgemerkt en krijgt de club veel lof dat het met beperkt materiaal toch een Premier League-waardig elftal bij elkaar heeft kunnen smeden. Komend weekend wacht de thuiswedstrijd tegen Arsenal. En met het vertrouwen waarmee het nu speelt, weet Wenger dat die voor een heet middagje komt te staan in het verre noorden van het land.