LONDEN - Het vriendschappelijke verband tussen Chelsea en Vitesse is al langer een onderwerp van discussie in Nederland. De Arnhemse club leent al jaren veel spelers van de Londense club en dat zorgt weleens voor vraagtekens over hoe zelfvoorzienend Vitesse eigenlijk is. Maar het probleem is breder dan alleen Vitesse. Chelsea leent momenteel liefst 26 spelers uit en dat zorgt ook in Engeland voor veel discussie.
Ook dit jaar verwelkomde Vitesse weer spelers van Chelsea. Verdediger Wallace, middenvelder Josh McEachran en aanvaller Bertrand Traore maakten allemaal de overstap van Londen naar Arnhem. Bij NAC is Stipe Perica de spits die van Chelsea overkwam. Daardoor is Nederland het op één na favoriete land voor de club van trainer José Mourinho om spelers uit te lenen. Engeland staat daar met 8 voetballers nog boven.
Door spelers te verhuren, ontlopen ploegen de kosten voor hen op de begroting. Meestal betalen de clubs die de voetballers overnemen het volledige salaris en zodoende kan de verhurende ploeg de kostenpost van de begroting halen. Clubs kunnen ongelimiteerd spelers blijven uitlenen, zonder dat daar (nog) regels voor zijn. Zodoende zijn er inmiddels 26 spelers van de Londense ploeg uitgeleend aan binnen-en buitenlandse ploegen. Marco van Ginkel was daarvan het laatste voorbeeld. De Nederlander, oud-Vitessenaar bovendien, ging naar AC Milan in de hoop op meer speeltijd dan dat hij kreeg op Stamford Bridge.
De discussie in Engeland is nu of er niet veel strengere regels moeten komen voor het leensysteem van spelers. Momenteel is er alleen een maatregel om te voorkomen dat Engelse ploegen meer dan 2 spelers van 1 club aantrekken op huurbasis, maar regels voor uitgaande huurlingen zijn er nog niet ontwikkeld. De link naar het uitgebreide verhaal en analyse van The Guardian kunt u hier lezen.