Nog voordat de Confederations Cup-finale tussen Chili en Duitsland (0-1, red.) gespeeld was, wist FIFA-baas Gianni Infantino genoeg: de videoscheids is 'de toekomst van het voetbal'. De meest populaire sport op aarde is niet meer hetzelfde, vindt de collega van Marco van Basten. Beide heren zullen ongetwijfeld iets van het toernooi meegekregen hebben. Keken zij naar een geslaagd experiment, of naar de grootste poppenkast uit de voetbalgeschiedenis?
"De technologie met betrekking tot het hebben van een videoscheidsrechter kan alleen maar beter worden." Was getekend: Marco van Basten, december 2016. In Sint Petersburg versloeg Duitsland zondagavond in een wedstrijd die anders had móéten aflopen, als het om arbitrale beslissingen gaat. In een enerverende finale wonnen onze Oosterburen van een tot op het bot gemotiveerd Chili.
HOW IS THAT NOT A RED CARD?! ARE YOU BEING SERIOUS? #CHIGER pic.twitter.com/b7263LVRxM
— Cal (@Panayisalad) 2 juli 2017
Eh... scheids?
Met de nadruk op bot, want na de wedstrijd vraagt de wereld zich nog steeds af waarom beroepsgekkie Gonzalo Jara van scheidsrechter Milorad Mazic op het veld mocht blijven staan. Zijn elleboog op de kaak van Timo Werner werd, nadat de videobeelden eraan te pas kwamen, slechts afgedaan met een gele kaart.
Wereldwijd wist het publiek niet wat het zag. Voor het oog van de wereld verslikt de (video)arbitrage zich niet voor de 1e keer in haar eigen beslissingen, en dat op het experimentele opwarmertje voor het WK 2018 Rusland. Bepalingen waar niet alleen heren als Mazic of Infantino getuigen van waren, maar ook Kameroense deelnemer Ernest Mabouka.
Huwelijk Mabouka - Videoscheidsrechters
In de wedstrijd tegen Australië haalde Alex Gersbach neer. Aanvankelijk wilde Mazic geen penalty geven, maar na het kijken van de beelden wel. In het treffen met Duitsland viel niet alleen Mabouka's mond meerdere keren open van verbazing. Hij maakte de overtreding op Emre Can. Scheidsrechter van dienst, Wilmar Roldán, ging tot hilariteit van iedereen behalve slachtoffer Sebastien Siani tot 2 keer toe in de fout bij het toekennen van de juiste kaart.
Zekerheid of zorgenkindje?
Daar komen de discutabele penaltymomenten van Chili tegenover de Duitse defensie van zondagavond, inclusief het vreemde voorval tegen Portugal nog eens bij. Dit zorgde niet alleen op het veld voor verwarring over zogenaamd gestelde richtlijnen bij het gebruik van de videoscheidsrechter, maar ook daarbuiten. Behalve in de box van de bobo's, daar spreekt men met het oog op het WK in plaats van hoofdpijnhoofdstuk over een goed geslaagd probeersel.