'Die haal je toch niet van het veld': René van der Gijp zag onverklaarbare wissel Ronald Koeman
René van der Gijp begreep een wissel van Ronald Koeman niet. © Getty Images en Talpa

'Die haal je toch niet van het veld': René van der Gijp zag onverklaarbare wissel Ronald Koeman

23:48, 16-06-2024 / Laatste Update: 06:05, 17-06-2024

Het Nederlands elftal startte het Europees kampioenschap met een magere 2-1 overwinning op Polen. De heren van Vandaag Inside Oranje hadden ook gekeken en hadden hun mening klaarliggen op zondagavond. Wat vooral opviel, was een wissel volgens René van der Gijp.

Oud-bondscoach Dick Advocaat was aanwezig als gast en liet zijn licht schijnen over het Nederlands elftal. "Ze winnen, dat was het allerbelangrijkste. Het was niet geweldig, ondanks dat ze voor rust met 3 of 4-0 voor moeten staan. In de laatste fase moesten ze oppassen dat het niet gelijk werd. Toen maakten ze het zichzelf wel moeilijk", analyseerde Advocaat.

Wout Weghorst kan Oranje altijd redden, maar dat sprookje eindigt een keer

16 juni 2024, 23:17

De innige omhelzing van Ronald Koeman met Wout Weghorst was na afloop misschien wel alleszeggend. De bondscoach dankte de matchwinner vol overgave na de 2-1 zege op Polen. De Oranje-fans zongen de gevierde invaller luidkeels toe. Het begin is gemaakt, maar er is werk aan de winkel.

Gakpo de gevaarlijkste man

Van der Gijp was vooral kritisch op bondscoach Ronald Koeman. In de 81e minuut wisselde hij Cody Gakpo, die de 1-1 maakte en voor veel dreiging zorgde. "Die haal je toch niet van het veld", reageerde Gijp. "Nu valt dat goed. Maar als het 1-1 was gebleven, had iedereen hem voor gek verklaard", verwachtte Van der Gijp. Lachend: "Dick haalde ook vaak zijn beste speler eraf." "Daarom was ik ook zo succesvol", counterde Advocaat.

Met die uitspraak doelde Van der Gijp natuurlijk op de wissel van Advocaat op het EK van 2004, toen hij Arjen Robben eruit haalde voor Paul Bosvelt in de groepswedstrijd tegen Tsjechië. Robben dribbelde destijds heel de Tsjechische verdediging dol, maar Advocaat wisselde hem. Op dat moment stond Oranje met 2-1 voor, het werd uiteindelijk 2-3.

Winnende Weghorst

Wout Weghorst was een van de spelers die in het veld kwam bij de wissel van Gakpo. Ook Memphis Depay verliet het veld terwijl Frimpong inviel. Amper twee minuten later maakte Weghorst de winnende. Johan Derksen: "Als een coach het niet meer weet: Wout Weghorst."

Alles over het EK

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.