Dinsdagochtend kwam het nieuws naar buiten dat Michel Platini, de voormalig UEFA-president, opgepakt was door de Franse politie. Er zou stront aan de knikker zijn omtrent de benoeming van het WK 2022 in Qatar. Maar waarom is Platini nu opeens opgepakt, terwijl iedereen toch eigenlijk wel wist dat er gesjoemeld werd?
Al ruim 2 jaar lang is een groep Franse aanklagers (Parquet National Financier) bezig met een onderzoek naar het hele zooitje bij de verkiezing van Qatar als gastland voor het WK in 2022. In 2010 werd die beslissing al gemaakt, maar in de afgelopen 9 jaar is steeds duidelijker geworden dat het hele zaakje stinkt.
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat Platini nog niet schuldig is bevonden. Hij is opgepakt om verhoord te worden over het hele voorval. Maar welk bewijs hebben de onderzoekers, dat ze het nu aandurven om de 72-voudig Frans international te laten oppakken?
Etentje met de Franse president en Qatarse emir
Dat begint eigenlijk allemaal met een verdacht etentje waar Platini een maand voor de verkiezing bij aanwezig was. Samen met toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy en inmiddels de emir van Qatar Tamim bin Hamad al-Thani dineerde de Fransman. Volgens verschillende media zag Sarkozy graag de stem van Platini richting Qatar gaan, maar volgens Platini zelf had hij zijn keuze toen al gemaakt.
De 63-jarige Fransman zegt dus niet beïnvloed te zijn door dat diner, maar apart is wel dat in de periode daarna Qatar Airways 50 Franse vliegtuigen aanschafte, Qatar Sports Investments Paris Saint-Germain kocht en de zoon van de oud-voetballer een mooie functie kreeg bij het Qatarse sportmerk Burrda, aldus The Guardian.
Het etentje is altijd aanleiding geweest om de hele verkiezing in twijfel te trekken. Platini gaf na de bekendmaking aan op Qatar te hebben gestemd. De onderzoekers hebben ook oud-hoge pief Sepp Blatter ondervraagd en die zegt dat de stem van Platini cruciaal was om het WK niet in de VS, maar in Qatar te organiseren.
En nu?
Platini is niet de enige die ondervraagd wordt. Verschillende ambtenaren onder Sarkozy worden in hetzelfde onderzoek gecheckt. De ex-UEFA-baas heeft al een fikse schorsing voor het aannemen van 1,8 miljoen euro van voormalig FIFA-baas Blatter, maar nu zou er nog weleens een veel grotere straf boven zijn hoofd kunnen hangen. Duidelijk is dat de onderzoekers het nu dus aandurven om vervolgstappen te gaan zetten, wat goed zou kunnen betekenen dat het bewijs van corruptie rondom de verkiezing éindelijk bewezen wordt.