definitieve-selectie-roemenie-ek-2024
Razvan Marin, Radu Dragusin en Ianis Hagi. © Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl
i

De definitieve selectie van Roemenië voor het EK 2024

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Roemenië

11:48, 31-05-2024 / Laatste Update: 22:31, 14-06-2024

Roemenië heeft de definitieve selectie voor het Europees kampioenschap geopenbaard. Bondscoach Edward Iordanescu heeft onder andere plaats gemaakt voor Ianis Hagi, de zoon van misschien wel de beste Roemeense voetballer ooit. Ook een middenvelder die bij Ajax niet slaagde, staat op de lijst.

Tegen groepsgenoten Oekraïne, België en Slowakije moet Radu Drãgusin de drijvende kracht zijn bij de Roemenen op het EK voetbal. De verdediger van Tottenham Hotspur is de enige speler in de selectie die onder contract staat bij een topclub. Althans, Horatiu Moldavisch tekende afgelopen winter bij Atlético Madrid, maar is daar tweede keeper. De 22-jarige Drãgusin maakte eveneens een winterse overstap, want hij trok van Genoa naar de Spurs.

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Slowakije

7 juni 2024, 20:11

Feyenoord is goed vertegenwoordigd in de EK-selectie van Slowakije. Naast de Feyenoorders zijn er ook nog een aantal voormalig Eredivisie-spelers geselecteerd voor het land, dat in de poule zit bij België, Oekraïne en Roemenië.

In Engeland heeft hij nog geen vaste basisplaats veroverd, maar met een door Transfermarkt op 25 miljoen euro geschatte marktwaarde is de verdediger met afstand de meest waardevolle Roemeen. Andere selectiespelers worden ingeschaald op maximaal 6,5 miljoen, de meesten komen daar niet eens bij in de buurt.

Hagi

Bij veel voetballiefhebbers zal ook wel een belletje rinkelen als ze de naam Hagi horen. Gheorghe Hagi was in de jaren negentig een van de beste middenvelders en speelde onder meer voor Real Madrid en Barcelona. Zijn zoon Ianis heeft, zij het in iets mindere mate, het voetbaltalent van zijn vader geërfd. Hij speelde voor FC Viitorul, Fiorentina en KRC Genk. Op dit moment is hij door Rangers verhuurd aan Alavés. Hagi junior is tevens het neefje van Georghe Popescu, de andere Roemeense voetbalgrootheid die enkele jaren voor PSV speelde.

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van België

28 mei 2024, 10:11

De selectie van België voor het EK voetbal is bekendgemaakt. Er lekten in de voorbereidingen via muurschilderingen al vier namen uit die zeker waren van deelname aan het EK in Duitsland. Een dag later presenteerde bondscoach Domenico Tedesco de rest.

Voormalig Ajacied

Een andere sterkhouder van Roemenië is Razvan Marin. Ajax kocht de middenvelder voor zo'n 12,5 miljoen euro van Standard Luik, maar Marin vertrok een jaar later alweer op huurbasis naar Cagliari. De Italianen namen hem daarna definitief over. Inmiddels speelt hij al twee jaar op huurbasis voor Empoli. Bij Roemenië is Marin een vaste waarde en de speler met de meeste interlands (54), op aanvoerder Nicolae Stanciu na (68). Razvan is overigens geen familie van Marius, de andere Marin in het team.

Definitieve selectie Roemenië voor EK 2024

Keepers
1. Florin Nitã (Gaziantep, TUR)
12. Horatiu Moldavan (Atlético Madrid, SPA)
16. Stefan Tãrnovanu (FCSB, ROE)

Verdedigers
2. Andrei Ratiu (Rayo Vallecano, SPA)
3. Radu Drãgusin (Tottenham Hotspur, ENG)
4. Adrian Rus (Pafos FC, CYP)
5. Ionut Nedelcearu (Palermo, ITA)
11. Nicusor Bancu (Universitatea Craiova, ROE)
15. Andrei Burcã (Al-Okhdood, SAU)
22. Vasile Mogos (CFR Cluj, ROE)
24. Bogdan Racovitan (Rakow Częstochowa, POL)

Middenvelders
6. Marius Marin (Pisa, ITA)
8. Alexandru Cicâldău, Konyaspor, TUR)
10. Ianis Hagi (Deportivo Alavés, SPA)
13. Valentin Mihăilă (Parma, ITA)
14. Darius Olaru (FCSB, ROE)
17. Florinel Coman (FCSB, ROE)
18. Răzvan Marin (Empoli, ITA)
21. Nicolae Stanciu (Damac, SAU)
23. Deian Sorescu (Gaziantep, TUR)
26. Adrian Sut (FCSB, ROE)

Aanvallers
7. Denis Alibec (Muaither, QAT)
9. George Puscas (Bari, ITA)
19. Denis Drãgus (Gaziantep, TUR)
20. Dennis Man (Parma, ITA)
25. Daniel Birligea (CFR Cluj, ROE)

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Oekraïne

23 mei 2024, 16:23

Oekraïne, tegenstander van België in groep E op het EK, heeft de definitieve selectie bekendgemaakt. En daar zit een flink Belgisch tintje bij. Veel spelers voetballen in België, of hebben er een verleden. Oleksandr Zinchenko is de bekendste naam.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Roemenië en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.