Engeland is de EK-kwalificatie met 3 overwinningen uitstekend begonnen. Toch zal het land nooit meer een EK- of WK-titel pakken.
In 2008 kwam de Premier League met een waanzinnig plan. De clubs zouden in januari een extra - 39ste! - speelronde afwerken. Loting moest het speelschema bepalen en de bovenste 5 ploegen van de ranglijst konden elkaar niet ontmoeten. Het resultaat moest meetellen in de stand en - het allerbelangrijkste - de wedstrijden zouden in het buitenland gespeeld worden. Waar precies, werd natuurlijk bepaald door het geld. De meest biedende steden kregen de Engelse clubs op bezoek.
Nadat het plan was gepresenteerd brak de pleuris uit. Supporters waren woedend, maar daar was op gerekend. Badinerend riep de voorzitter van de Premier League dat 'de fans misschien even aan het idee moesten wennen.' Maar niet alleen de supporters waren tegen, ook de Engelse voetbalbond, de UEFA en de FIFA wezen het plan af. Zo snel als de storm op kwam, ging die weer liggen. De 39ste speelronde kwam er niet.
Maar recent is de la waarin het plan was verdwenen weer opengetrokken. De Premier League wil extra geld binnenharken en de al wereldberoemde competitie verder promoten. De grote clubs vullen de clubkas al met lucratieve oefenwedstrijden in de zomer en overwegen duurbetaalde oefenwedstrijden in exotische landen door het seizoen heen. Kortom: de tijd is rijp.
Het is het definitieve einde voor de Engelse dromers die hun land een grote prijs zien winnen. In 2016 is het 50 jaar geleden dat Engeland de wereldtitel won in eigen land. Het is de enige prijs van de uitvinders van de voetbalsport. Op het EK haalde Engeland zelfs nooit de finale.
Hoe is het mogelijk dat Engeland zo belachelijk weinig heeft gewonnen? Vroeger ging het vaak over de Engelse speelstijl - lange bal voor de pot - die succes in de weg stond. In het moderne voetbal is er iets anders aan de hand. Als sterkste en rijkste competitie ter wereld trekken zelfs de zwakke broeders in de Premier League buitenlandse sterren aan. Die verdringen Engels talent. Maar de echte reden waarom Engeland nooit meer iets zal winnen is de extreme belasting voor spelers. De beste Engelse voetballers spelen natuurlijk in eigen land en zijn slachtoffer van de ratrace. Competitie, FA Cup, League Cup en Europees voetbal, de Engelse internationals zijn kapot gespeeld als de zomer aanbreekt. Een extra speelronde aan de andere kant van de wereld zal dat alleen maar erger maken.