Van Gaal vergeet Marouane Fellaini op te stellen, Christian Eriksen schiet Tottenham weer naar de tweede plek en Danny Welbeck scoort bij rentree op de Engelse velden. Samen maken zij de titelrace dus weer spannend. Wat was het een heerlijk weekend. Sportnieuws-redacteur Bram Steenbeek blikt terug.
Hiddink lijkt het Engels voetbal wat beter te kennen dan Van Gaal. Hoe zit dat met jouw kennis van de Premier League? Test je kennis en maak elke maand kans op een tablet. Aanmelden voor de Premier League doe je hier.
De deuren naar het doel van Manchester City, Tottenham Hotspur, Arsenal en Leicester City zaten de eerste 45 minuten van de twee topduels dit weekend op slot. We dachten dat Christian Eriksen en David Silva met hun passing voor het grootste gevaar gingen zorgen. Door een overvol centrum (zowel Tottenham als City speelden met twee verdedigende middenvelders, een aanvallende middenvelder én hangende vleugelspelers) en een laffe instelling van City – ze wilden liever geen tegendoelpunt krijgen dan zelf scoren – maakte het eerste uur topper-onwaardig. Twee tussentijdse doelpunten (1-1) maakten wel wat goed. Invaller Erik Lamela brak namens Spurs één keer door het centrale middenveld van Manchester City en bediende Eriksen, die voor de verandering het beslissende doelpunt maakte in plaats van de beslissende pass gaf.
Afjagen
Zo'n week geleden wist Leicester City ook al in te spelen op één van de zwaktes van Manchester City. Yaya Touré en Fernandinho hebben veel fysieke kracht, het duurt wel even voordat dat zware, gespierde lichaam is omgedraaid in die kleine ruimte. Pas toen City naar een 4-4-2 systeem schakelde, ging het lopen bij de thuisploeg. Genoeg voor drie punten was het door Eriksen dus niet. The Citizens verliezen twee thuisduels van de directe concurrenten om het landskampioenschap in twee weken. Dure punten, helemaal omdat Leicester City het voorbeeld vorige week nog aan City presenteerde.
In het Emirates Stadium (stadion van Arsenal) leek het spelbeeld tot de rode kaart voor Leicester City-back Danny Simpson veel op de uitwedstrijd van Manchester City. We zagen Leicester zoals we het al heel het seizoen zien: kick and rush in een moordend tempo. Het inmiddels even zo bekende spel van middenvelders N'Golo Kanté (bal onderscheppen en doorspelen) en Daniel Drinkwater (aansluiting) kwam weer bovendrijven en dwong Arsenal naar de flanken. The Gunners gooiden de bal vijftig keer voor de pot tegen Leicester City. Daar heeft de lange Arsenal-spits Olivier Giroud wel wat aan, dachten wij voor de wedstrijd. Giroud had kansen genoeg, maar het lukte dus niet om een doelpunt te maken. Wel knikte hij in de 70e minuut een balletje terug waaruit Theo Walcott de 1-1 binnen kon knikken.
Giroud won veel van zijn kopduels in de 16 (groene poppetjes links) maar wist geen van zijn (kop)kansen af te maken (vier van de zeven kansen waren kopkansen) Data: Opta/Afbeelding: Squawka
Afwachten
Op dat moment hing Leicester City al een kwartier naar achter en roste het de ballen naar voren in de hoop dat Jamie Vardy nog een doelpunt uit zijn hoge hoed toverde. De topscorer van de Premier League was nog de enige man voorin - spitspartner Sinji Okazaki werd vervangen door winger Demarai Gray – en leek te moeten wennen aan het eenzame bestaan als diepste spits. De aansluiting - normaal een van de sterkste punten van Leicester - was daardoor nog niet op de juiste plek en kon terugschakelen in plaats van opstomen.
Leicester had geen andere keus met een mannetje minder, het afwachtende spel van City – alsof hoofdtrainer Manuel Pellegrini dacht: volgend jaar is mijn zorg niet meer, laten we lekker gaan chillen met z'n allen – breekt hen in de laatste fase van de wedstrijd dus op. Manchester City schudt te laat wakker, blijkt ineens wel te willen winnen en gaat vol voor de drie punten. Dat opportunisme moeten ze dus bekopen met een late tegentreffer. De volgepakte linies van de eerste helft zijn verdwenen, er ligt meer ruimte tussen de linies en Lamela profiteert daar dus maximaal van.
Manchester City wachtte dus te lang, bij Manchester United wachtten ze al wat langer op een nieuw Hollands spreekwoord. Nou, dit weekend was het dweilen met de kraan open. Chelsea-trainer Guus Hiddink zal wel stuk gaan om dat geklungel. Chelsea en Manchester United speelden allebei tegen laagvliegers. De uitslagen (United: 2-1 verlies bij Sunderland, Chelsea 5-0 winst tegen Newcastle United) verschillen, de tactieken (4-2-3-1) komen overeen. Bij Manchester United maakte Van Gaal een foutje: hij vergat Marouane Fellaini op te stellen. De Belgische middenvelder had net zo belangrijk kunnen zijn voor United als Giroud voor Arsenal. Wayne Rooney stond dan wel in de spits, in de punt was hij nauwelijks te vinden. Een probleem waar Hiddink met Costa geen probleem mee heeft: de Spaans-Braziliaanse spits scoorde tegen Newcastle United weer.
Hiddink lijkt het Engels voetbal wat beter te kennen dan Van Gaal. Hoe zit dat met jouw kennis van de Premier League? Test je kennis en maak elke maand kans op een tablet. Aanmelden voor de Premier League doe je hier.
Door: Bram Steenbeek