Eerst waren ze teleurgesteld. Nu voelen de tegenstanders van Sepp Blatter ook woede en ongeloof. Uit een inventarisatie van Britse media blijkt dat zeker een derde van de Europese landen bij de presidentsverkiezing van de FIFA tóch op de Zwitser heeft gestemd. 18 bonden hadden toen het er op aankwam lak aan de oproep van UEFA-baas Michel Platini om voor Prins Ali te gaan.
Het meest schokkende: Frankrijk was met zekerheid één van hen. Daarmee is nu al duidelijk dat het niet zal komen tot een coalitie van Europese toplanden die samen tegen Blatter strijdt. Ook Spanje stemde voor de Zwitser. Over het stemgedrag van Duitsland is vaagheid ontstaan.
,,Wij hebben het WK voor vrouwen gekregen en werken gewoon heel goed samen met de FIFA'', gaf de Franse bondsvoorzitter Noël Le Graët als reden. En de man voegde er nog iets aan toe. Hij had ook niet willen kiezen op basis van speculaties. ,,Als wordt gezegd: Blatter zelf is corrupt, dan moet men met bewijzen komen. De FBI heeft drie jaar onderzoek gedaan en mensen opgepakt, maar na zo'n lange tijd zit Blatter daar niet bij.''
Dat laatste blijft voer voor boeiende discussies. Dat het systeem-Blatter gevoelig is gebleken voor corruptie staat wel vast. Maar van de bestuurstijger zelf kan dat voorlopig niemand zeggen. En of Blatter daarmee verantwoordelijk is voor het gedrag van anderen in zijn kabinet, daar wordt dus zélfs binnen Europa verschillend over gedacht. Voor de landen in Azië en Afrika was het al geen breekpunt.
Boycot
Ook de KNVB zit met de gebakken peren. Michael van Praag is woest over het stemgedrag van de Fransen. ,,Schandalig, die vinden het dus blijkbaar ook normaal hoe het in de FIFA gaat.'' Ook Van Praag kan niet anders dan erkennen dat uit de FIFA stappen geen reële optie is. Een boycot van individuele toernooien zal er ook niet komen.
Blatter zelf? Die haalde in het weekeinde meteen keihard uit naar Europa. Zijn dreigement - 'Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niet' - past naadloos in een stijl van verdeel en heers. Want de Zonnekoning wierp het gepeupel ook meteen een aalmoes toe. Voor het WK van 2018 hoeft Europa toch geen startbewijs in te leveren. Het blijven er 13, en in dit geval zelfs 14 met organisator Rusland erbij.
Wat leert tot slot een blik op de agenda: dat de belangrijkste toernooien in de vijfde termijn van Blatter állemaal worden gespeeld in landen die hem steunen. Van het mannen-EK in 2016 in Frankrijk tot aan het vrouwen-WK van 2019 in datzelfde land. Tussendoor is de Confederations Cup in Rusland, het WK onder 20 jaar in Zuid-Korea en organiseert zijn vriend Vladimir Poetin in 2018 ook het grote WK.
Krijg het belangrijkste en leukste sportnieuws gratis via Whatsapp op je mobiel. Lees hier hoe het werkt en uit welke 14 groepen – waaronder 8 over voetbal – je kunt kiezen.