Dikke kans dat je dit weleens hebt meegemaakt. Je staat op de tribune bij een voetbalwedstrijd en ineens wordt er een spandoek uitgerold. Je hebt géén idee wat erop staat, maar je houdt het doek toch maar omhoog. Voordat je het weet maak je deel uit van een protestactie tegen één van de rijkste mensen van de wereld!
Het overkwam Sportnieuws.nl-redacteur Robert Hüsken afgelopen zondag in Gelsenkirchen bij Schalke 04 - RB Leipzig. Hij ging op zoek naar de betekenis en achtergrond van deze opvallende protestactie van de aanhang van RB Leipzig.
In mijn ene hand een biertje, op mijn andere hand rust dat doek. Vrienden vragen wat erop staat. Ik probeer door het doek heen, in spiegelbeeld, de tekst te begrijpen. Het is niet te doen. Het zal wel. "Ik zoek het thuis wel op", zei ik. Andere media leken het ook niet te snappen, want er werd amper over geschreven. Uiteindelijk was ik verbaasd over de uitkomst!
'Der Mäzen des autoritärsten Vereins – welch Witz – nennt sich selbst ein Pluralist'
Een dag later kwam supportersvereniging Red Aces van RB Leipzig met een statement over deze actie in het uitvak bij Schalke 04. Op het doek stond: 'De beschermheer van de autoritairste club - wat een grap - noemt zichzelf een pluralist'.
De boodschap is gericht aan Dietrich Mateschitz. De Oostenrijkse miljardair is oprichter en eigenaar van Red Bull. De voetbalclub uit Duitsland is één van zijn speeltjes. Hij noemt zichzelf inderdaad een 'pluralist', iemand die verschillende overtuigingen heeft en streeft naar gelijk gezag.
Opmerkelijk interview
Mateschitz ging onlangs in een interview met een Oostenrijkse krant helemaal los. Hij vond bijvoorbeeld dat Oostenrijk vluchtelingen niet moest binnenlaten, hij zegt een hekel te hebben aan de anti-hysterie tegen Donald Trump en maakt zich zorgen om de toenemende EU-macht van Brussel. Mateschitz zegt dat hij iemand is die juist een andere mening wil hebben dan degenen die de macht hebben.
Supporters RB Leipzig boos
Dat was tegen het zere been van enkele die-hard fans van RB Leipzig. Hoezo iemand die andere meningen toejuicht? Supportersvereniging Red Ace zegt juist dat de macht bij de voetbalclub alleen maar bij Red Bull ligt. Dat de fans helemaal níéts te vertellen hebben. Als ze een voorstel doen om iets te veranderen in de club of in het stadion, krijgen ze geen antwoord en een spreekverbod. Ze mogen niet eens een fanblaadje uitdelen voor iedere wedstrijd. Iets wat juist vroeger in Leipzig gebeurde in de politiek en waar iedereen nu van gruwelt. Ondertussen biedt Mateschitz op de televisiezender van Red Bull een platform voor allerlei rechts-extremistische idealen. Anti-vluchtelingen, anti-islam en vrouwendiscriminatie.
Statement
Met dit spandoek in Gelsenkirchen probeerden de fans van RB Leipzig een statement te maken tegen de man die uiteindelijk ook gaat over het Formule 1-team van Max Verstappen. Je kunt zeggen: 'dan word je toch fan van een andere club?', maar deze Leipzig-fans hebben niet te maken met een politieke partij. Juist met een voetbalclub. Duitsers zijn enorm zelfbewust (geworden). En hebben geleerd van het verleden. "Ons erbij neerleggen is te makkelijk. Wij blijven. We strijden voor onze dromen en idealen. Samen, ondanks de autoritaire structuur. Voor een zelfbewuste Kurve!"