Het verhaal van de Turkse voetbalvedette Hakan Sükür wordt alsmaar treuriger. In eigen land is de voormalig topspits binnen een mum van tijd van hero naar zero gegaan. In dit verhaal lees je waarom.
De legende van Galatasaray leeft vandaag de dag noodgedwongen ondergedoken in de Verenigde Staten. Daar runt Şükür in Californië een kleine koffiezaak, maar is hij vooral op de vlucht voor het regime van president Recep Tayyip Erdogan.
Gevaar in de 16
De 46-jarige Sükür, die de snelste goal ooit op een WK maakte, werd in zijn hoogtijdagen 'de Stier van de Bosporus' genoemd. Dit alles vanwege zijn geweldige statistieken: In zijn 1e periode bij topclub Cim Bom Bom scoorde hij 119 goals in 156 wedstrijden. Ook voor Turkije was hij op dreef. Şükürs imago werd er in Turkije nog legendarischer op toen hij in de kleine finale van het WK in Zuid-Korea al na 11 seconden wist te scoren.
De Turken behaalden de 3e plek en Şükür was uiteraard dé grote man. Ondanks mislukte avonturen bij Torino, Internazionale en Blackburn Rovers bleef hij in eigen land de goals aaneen rijgen: hij maakte er nog eens 41 voor Galatasaray, en dat op 34-jarige leeftijd. De aanvaller kon in 2008 tevreden met pensioen en leek een status van eeuwige voetbalheld te hebben.
Politieke carrière
Na zijn loopbaan als prof dook Şükür de politiek in. Hij werd lid van de AKP-partij van president Erdogan en ook daar leek alles prima te doen. De spits toonde kennis van zaken en werd gerespecteerd door zowel de president als Fethullah Gulen, de latere oppositieleider én de verspreider van een andere, meer Islamitische levenswijze in Turkije.
Niks aan de hand, voor Şükür. Ook niet na zijn opvallende uitspraken. Hij zei dat hij zich niet langer een Turk voelde: "Ik ben een Albaniër en voel nog weinig voor Turkije." Gevaarlijke woorden in het steeds strenger wordende regime van Erdogan, al zou Şükür een baasje worden binnen de AKP-partij.
Ellende na staatsgreep
Het ging pas mis toen Şükür in 2016 na de sluiting van enkele Gulen-scholen openlijk afstand nam van de AKP-partij en president Erdogan. Şükür ging verder als onafhankelijk parlementslid en zei in het openbaar het vaker eens te zijn met de Gulen-beweging. Het werd erger toen hij zich op Twitter negatief uitte over Erdogan.
Veroordeeld
Şükür werd 'schuldig' bevonden in de rechtbank voor stevige aantijgingen tegenover het Turkse regime. Toen vond plots de Turkse staatsgreep plaats. Şükür koos de kant van Gulen en kwam daarmee in het verliezende kamp terecht. De coup werd hardhandig de kop in gedrukt door Erdogan.
Alle Gulenisten werden aangepakt, ook Şükür. De voormalige voetballer werd van de ene dag op de andere een terreurverdachte. Hij kon vanwege zijn status afstand nemen van Gulen en zijn ideeën ontkennen, maar weigerde dat eigenwijs.
VS-vlucht, vaarwel vader
Şükür gaf nog steeds niet toe, ook niet nadat zijn vader Selmet werd opgepakt. Volgens de regering zouden beide heren hun fortuin verleend hebben aan de 'terroristische' Gulen-beweging. Dat is een misdaad waarop in Turkije een gevangenisstraf staat en in sommige gevallen zelfs de doodstraf wordt gevorderd.
Gelukkig wist Şükür te ontsnappen naar de VS om daar een kleine koffietent in Californië te starten. Dat terwijl zijn vader afgelopen zomer tragisch achter de tralies stierf aan kanker.
Koffie scoren
2 jaar na zijn vlucht ziet het er nog steeds niet naar uit dat Şükür ooit terug kan naar Turkije. De oud-voetballer lijkt dan ook vrede te hebben met een leven aan de andere kant van de oceaan. Overigens scoort Şükürs koffiezaakje in Palo Alto volgens zogenaamde kenners dikke pluspunten om hun kwaliteit en service. Da's een stevig bakkie pleur waard.