Barcelona tegen Bayern München. Het is de titanenstrijd waar deze week de hele wereld naar uitkijkt. Het ontbreken van sterren als Robben en Ribéry maakt Bayern kwetsbaar voor de eerste CL-halve finale van overmorgen. Maar welke wapens houdt de Duitse kampioen over?
In de buik van het stadion in Leverkusen dacht Pep Guardiola zaterdagavond een paar seconden na. Toen zei de trainer van Bayern München dat hij toch iets positiefs had gezien. ,,Er zijn vandaag geen nieuwe blessures bijgekomen.''
Het was zo'n beetje het enige dat Guardiola kón zeggen na de kansloze 2-0 nederlaag. In de generale repetitie voor de komende Champions Leaguekraker werd Bayern alvast afgedroogd door wat op een mini-Barça leek.
,,We hebben drie dagen om klaar te zijn'', zei de Spaanse coach, die zelf voor het eerst in zijn leven tégen Barcelona gaat spelen. Waar moeten Guardiola en Bayern hun hoop op vestigen, welke wapens zijn er nog?
1. Momentenman Müller
Thomas Müller was zo'n sleutelspeler die in Leverkusen rust kreeg. In de Champions League gaat het altijd maar over de doelpuntenrecords van Ronaldo en Messi. Maar vlak Müller ook niet uit. Sinds de kwartfinale vorige maand tegen FC Porto is hij de nieuwe Duitse topscorer aller tijden in de CL. Dat hij nu al 27 keer scoorde is knap, want Müller speelt bij Bayern niet altijd als aanvaller en is nog altijd maar 25 jaar. Vergeleken met Ronaldo is hij zelfs productiever op jongere leeftijd, zoals blijkt uit onderstaande top-5.
2. Robert 'The Mask' Lewandowski
Klaas-Jan Huntelaar speelde en scoorde er als spits al eens mee. Bas Dost ook. Nu zal het tot fraaie beelden leiden als Robert Lewandowski met een masker op tegen Barcelona speelt. Bij Bayern willen ze de Pool koste wat het kost erbij hebben, ondanks de naweeën van een gebroken kaak en neus. De afgelopen weken scoorde Lewandowski namelijk aan de lopende band, bevrijd als hij leek door het ontbreken van vleugelspelers die voor eigen succes gaan. Want Arjen Robben en Franck Ribéry mogen dan onmisbaar heten bij Bayern, het gemoed van Lewandowski fleurde juist op door hun afwezigheid. Zelfs als Lewandowski niet 100 procent vrij zal kunnen bewegen, dan nog kan één kans in Camp Nou genoeg zijn voor een goal. En die kans zal er altijd komen. Net als bij Bayern is bij Barcelona de verdediging de achilleshiel.
3. De wilskracht van de wereldkampioenen
In Leverkusen was het zaterdag bij tijd en wijle pijnlijk om Bastian Schweinsteiger te zien spelen. De terriër van Bayern vrat niemand op, hij werd eerder zelf opgevreten. Vorig jaar zomer maakte een van de beste Duitse middenvelders ooit zijn carrière compleet in de WK-finale. Alles gewonnen, alles bereikt. En dat met een lijf dat steeds meer hapert en sputtert.
Het is toch een beetje zo dat in deze halve finale de waardigheid van álle Duitse wereldkampioenen van 2014 op het spel staat. Keeper Neuer, verdediger Boateng, aanvoerder Lahm, doelpuntenmaker in de finale Götze; ze staan voor de grootste wedstrijd sinds die 1-0 zege op Argentinië. Het zou typisch Duits zijn als de bundeling van wilskracht nu tóch tot een onverwachte eruptie leidt.
4. Guardiola en Thiago, bekend met Barcelona
Het stadion, het veld, de kleedkamers en de catacomben. Elke centimeter van Camp Nou is de komende dagen voor Pep Guardiola bekend terrein. En het belangrijkste: dat geldt ook voor de denkwijze over voetbal bij de club die hij voor het eerst als tegenstander bestrijdt. Guardiola kent als trainer de sterkte van Messi, Iniesta, Busquets en de anderen tot in de details. Maar hij weet dus ook precies waar ze zijn te raken.
Ook middenvelder Thiago kent Barcelona van haver tot gort. Hij viel zaterdag na rust in tegen Leverkusen en meteen zag je het verschil. Met Thiago ging Bayern veel directer spelen. Eindelijk kwam er snelheid en snedigheid.