Een verbod op kunstgras in de eredivisie? Heracles ziet het nog steeds niet zitten meldt het Algemeen Dagblad. De club uit Almelo heeft zelfs gedreigd om naar de rechter te stappen. Door die club gedwongen, wordt er nu achter de schermen gezocht naar een tussenweg.
Alleen clubs die op natuurgras spelen, kunnen vanaf 2021 rekenen op een deel van de inkomsten uit Europees voetbal, 'kunstgrasclubs' krijgen niets. Met die nieuwe regel hoopt de Eredivisie CV komende week een akkoord te bereiken met alle 18 clubs, om zo kunstgras uit de eredivisie te weren.
Heracles werkt tegen
Een formeel, algeheel kunstgrasverbod wordt gedwarsboomd, dit tot grote teleurstelling van een meerderheid van de clubs. Volgens verschillende direct betrokkenen speelt Heracles daarin een belangrijke rol. Dat weigerde mee te werken, ondanks het concrete voorstel van de topclubs om kleinere clubs financieel te compenseren.
De Almelose club, de eerste profclub die in 2003 kunstgras aanlegde, heeft binnen het cluboverleg met juridische stappen gedreigd. Directeur Rob Toussaint van Heracles wil er nog niks over kwijt. ''Ik wil onze standpunten best toelichten, maar dat doe ik pas als het hele proces is afgerond.''
Nieuwe plan
Het nieuwe plan, dat de komende dagen vorm krijgt: clubs die in 2021 op natuurgras spelen, worden voortaan beloond met een jaarlijkse bonus uit de Europese inkomsten. Dat kan in gunstige gevallen oplopen tot grofweg 1 miljoen euro per seizoen.
In minder succesvolle seizoenen kan dat minder zijn, maar over een langere periode zullen de inkomsten uit Europees voetbal stijgen, mede omdat de UEFA een 3e toernooi gaat opzetten.