Hoe werkt die nieuwe Nations League nou eigenlijk?

Hoe werkt die nieuwe Nations League nou eigenlijk?

admin • 09:00, 24-01-2018 / Laatste Update: 02:55, 07-08-2024

De Nations League. Het is een term die je de afgelopen maanden misschien wel vaker voorbij hebt zien komen. 'Iets met dat onbegrijpelijke toernooi wat geen EK is maar wel belangrijk', horen we je denken. Ingewikkeld is de opzet van de Nations League wel een beetje, maar na het lezen van dit artikel hopelijk niet meer!

We proberen je uit te leggen hoe de UEFA Nations League precies werkt. Vooraf is het goed om te weten dat het toernooi GEEN vervanger is van de kwalificaties voor het EK. Wel is het mede bepalend voor welke 24 landen er mee mogen doen aan het EK 2020. Maar goed, first things first.

Check hier een filmpje met uitleg over de Nations League, en EK-kwalificatie.

Wat is het in godsnaam?

De Nations League bestaat uit 4 divisies. Een beetje zoals in een echte voetbalpiramide. Zoals je in Nederland de Eredivisie, Jupiler League, Tweede Divisie en Derde Divisie hebt, heeft de Nations League Divisie A, Divisie B, Divisie C en Divisie D.

Alle landen die zijn aangesloten bij de UEFA zijn in deze divisies ingedeeld op basis van de wereldranglijst. Misschien is het wel handig om deze landen even op een rijtje te zetten. Wat je zult zien is dat Nederland in de hoogste divisie zit.

Divisie A

Duitsland, Portugal, België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië, IJsland en Nederland.

Divisie B

Rusland, Noord-Ierland, Slowakije, Zweden, Wales, Oekraïne, Bosnië-Herzegovina, Oostenrijk, Turkije, Ierland, Denemarken en Tsjechië.

Divisie C

Hongarije, Slovenië, Albanië, Montenegro, Servië, Schotland, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Israel, Noorwegen, Cyprus, Finland, Litouwen, Estland.

Divisie D

Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Macedonië, Faeröer, Luxemburg, Letland, Moldavië, Kazachstan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino en Gibraltar

Oké, en nu?

Nu moet je weer even goed opletten. Woensdagmiddag wordt er geloot, maar waar loten ze dan precies voor? Nou,  binnen elke divisie worden weer 4 poules gemaakt. Dit gebeurt aan de hand van potten, die weer zijn bepaald aan de hand van de wereldranglijst. Het is weer vergelijkbaar met de Champions League-loting.

En wat valt er te winnen dan?

Uiteindelijk is het dus de bedoeling dat je groepswinnaar wordt, want dan speel je in de zomer van 2019 een mini-toernooitje tegen de 3 andere groepswinnaars van divisie A. Dat zullen uiteindelijk 4 landen zijn, die middels een halve finale, verliezersfinale én grote finale bepalen wie de winnaar wordt van de Nations League.

Valt er dan ook wat te verliezen?

Jazeker, net als in een nationale competitie valt er heel wat te verliezen. Je kunt namelijk degraderen uit je divisie. Dat gebeurt als je laatste wordt in je poule. Die plekken worden dan tijdens de volgende editie van de Nations League overgenomen door de groepswinnaars uit Divisie B. En zo schuift dat steeds door tussen de divisies.

En wanneer mag je nou naar het EK?

Oké, we hopen dat je er nog een beetje bij bent. Nu komt het EK om de hoek kijken. In 2020 wordt het EK gespeeld en daar doen 24 landen aan mee. 20 van die landen plaatsen zich via een kwalificatiereeks, zoals we dat eigenlijk al jaren gewend zijn. 10 groepen waarvan de nummers 1 en 2 zich plaatsen. Maar wat gebeurt er met die overige 4 tickets?

Nou, die kunnen dus worden gewonnen via de Nations League. Zoals je hopelijk nog weet telt elke divisie 4 poules, en na het spelen van het toernooi heeft elke divisie dus 4 poulewinnaars. Deze poulewinnaars nemen het binnen hun eigen divisie in de maart 2020 weer tegen elkaar op: dit zijn de zogenaamde play-offs. De winnaar van deze play-offs mag naar het EK.

En wat als een land al geplaatst is voor het EK?

Nog een laatste best wel belangrijke dingetje: wanneer een groepswinnaar zich al had geplaatst via de officiële EK-kwalificatie, schuift het ticket voor de Nations League-eindronde door naar de eerstvolgende in de groep die zich nog niet gekwalificeerd heeft.

Gunstig?

En vooral dat laatste moet voor Nederland gunstig zijn. Stel dat 'we' ons weer niet plaatsen via de EK-kwalificatie, en de grote landen in onze poule in de Nations League doen dat wel, maakt Oranje nog steeds kans om zich via die eindrondes te plaatsen. Laten we dat dus maar hopen!