'Ik zou graag dictators willen ontmoeten'

'Ik zou graag dictators willen ontmoeten'

10:13, 02-05-2015 / Laatste Update: 13:37, 13-12-2023

Juventus-keeper Gianluigi Buffon baart niet alleen opzien met zijn spectaculaire acties in zijn doelgebied. In Italië staat hij ook bekend als iemand met fascistische sympathieën, zo valt te lezen in het boek 'Sex, drugs en voetbal' van Maarten Bax, dat dit voorjaar verschijnt. Een voorpublicatie van een boek over de beroemdste 'bad boys' in het voetbal.

September 1999, de Italiaanse extreemrechtse parlementariër Alessandra Mussolini, kleindochter van de vroegere dictator, provoceert door in het parlement met een typisch fascistische leus uit de tijd van Mussolini op haar shirt rond te lopen. Boia chi molla Buffon ('Dood aan degene die Buffon opgeeft') staat er op het shirt van de blondine. De slogan is een variant op het beruchte fascistische Boia chi molla ('Dood aan wie opgeeft') op het voetbalshirt van Gianluigi Buffon. De keeper droeg dit de zondag ervoor tijdens een voetbalwedstrijd van zijn club Parma.

En, wat waren de gevolgen?

Buffon krijgt een lawine van kritiek over zich heen. De Italiaanse regering wil juist paal en perk stellen aan de vele extreemrechtse uitingen die Italiaanse voetbalsupporters de laatste tijd tentoonspreiden. De vlaggen met nazistische hakenkruizen en fascistische Keltische kruizen komen steeds vaker voor. Ook anti-Joodse teksten en spreekkoren klinken met grote regelmaat op de tribunes. In 2000 komt Buffon opnieuw negatief in het nieuws. De Joodse gemeenschap in Italië is kwaad omdat de doelman van Parma 88 als rugnummer heeft gekozen, want 88 is een neo-Nazi symbool. De 'H' is de achtste letter van het alfabet, dus HH staat voor Heil Hitler... Verder is Club 88 een lokaal in Berlijn waar neonazi's bijeenkomen. De commotie is enorm.

Buffon verdedigt zich. 'Ik heb dat getal gekozen omdat het me aan vier ballen doet denken. En in Italië weet iedereen wat het is als je ballen hebt: kracht en vastberadenheid.' De dan pas 22-jarige Buffon probeert zijn gezicht te redden. Dat hij fascist is staat inmiddels wel vast - hij geeft het zelfs schoorvoetend toe - maar hij wil de toorn van het volk niet over zich heen hebben. 'Ik had in eerste instantie het nummer 00 gekozen, maar dat mocht niet van de bond. Ook 01 mocht niet. En toen koos ik dus 88.'

Hoe is het eigenlijk zo gekomen?

Iedereen weet inmiddels dat vele Italiaanse topvoetballers fascistisch zijn. Zo heeft de doelman van Torino, Matteo Sereni, zelfs een buste van Mussolini op zijn nachtkastje staan. AC Milan-keeper Christian Abbiati zegt van het fascisme te houden 'vanwege de verdediging van het gezin, de orde en de Rooms-Katholieke Kerk.' Daniele De Rossi is sympathisant van de fascistische partij Forza Nuova. En Buffon? Die heeft eerder in een interview beweerd het logisch te vinden dat ieder kind de dag op school met het zingen van het volkslied begint. Op de vraag wie hij zou willen ontmoeten, antwoordt hij dan heel fijnzinnig: 'dictators.'