De internationale voetbalwereld bekijkt vrijdag met enig wantrouwen de 'zaak Vorm', die FC Utrecht voorlegt aan het hoogste internationale sporttribunaal CAS in Lausanne. Volgens Serge Rossmeisl, directeur van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO), staat de toekomst van doorverkooppercentages als onderdeel van voetbaltransfers op het spel.
Utrecht vecht de handelwijze van Swansea City aan bij de transfer van Michel Vorm naar Tottenham Hotspur in 2014. Utrecht dacht recht te hebben op het contractueel vastgelegde doorverkooppercentage van liefst dertig procent, maar de Premier League-clubs stelden dat de doelman, international destijds, voor nul euro van club was gewisseld.
Rossmeisl: "Als clubs spelers als Vorm voor niks van de hand mogen doen, moedig je hen aan om foefjes te bedenken om onder gemaakte afspraken uit te komen. Vandaar dat we veel reacties krijgen van clubs uit heel Europa die benieuwd zijn hoe deze zaak afloopt. Krijgt Swansea gelijk, dan wordt er een groot precedent geschapen. Dan zijn bovendien alle lopende contracten waar doorverkoopclausules in zijn opgenomen niet veel meer waard voor de verkopende clubs.''
Utrecht stapt naar CAS
Nadat de wereldvoetbalbond FIFA vorig jaar oordeelde dat Swansea niks onreglementairs heeft gedaan, stapte Utrecht naar het CAS. Waar de FIFA puur naar de contracten keek, neemt het CAS ook de intentie mee van alle partijen bij het sluiten van een deal. Utrecht verkocht Vorm in 2011 voor een relatief laag bedrag (1,7 miljoen euro), maar dacht bij Vorms overstap naar de Spurs recht te hebben op een fiks bedrag, zo'n anderhalf à twee miljoen euro.
De FBO en Utrecht beschikken over bewijzen dat Vorm's transfer onderdeel is van een 'packagedeal', waar ook de ruil van verdediger Ben Davies (van The Swans naar de Spurs) en middenvelder Gylfi Sigurdsson (andersom) deel van uitmaakte. "Contractueel staat het er allemaal netjes, maar is het in de praktijk ook zo gegaan?,'' zegt Wilco van Schaik. De Utrecht-directeur vreest voor verregaande consequenties als zijn club vrijdag bot vangt. "Dan kunnen clubs topspelers voor nul euro transfereren en bijvoorbeeld de koffiejuffrouw er voor tien miljoen bij doen.'