De problemen de club uit Enschede beginnen in februari 2014, als de club van de KNVB de contracten met investeringsfonds Doyen moet aanpassen omdat het fonds te veel invloed heeft op het transferbeleid. Een tijdlijn met de gebeurtenissen daarna:
Lees hier een uitleg waarom Twente toch in de eredivisie blijft.
juni 2014: De licentiecommissie van de KNVB maakt bekend dat FC Twente per 1 november 2014 onder curatele komt te staan.
januari 2015: FC Twente krijgt een publieke waarschuwing van de licentiecommissie omdat de club zich niet aan de afspraken uit het eigen herstelplan houdt.
maart 2015: Drie punten aftrek om dezelfde reden.
april 2015: Opnieuw drie punten aftrek.
november 2015: De licentiecommissie stelt onderzoek in naar uitgelekte documenten van de overeenkomst tussen de club en Doyen.
december 2015: De licentiecommissie oordeelt dat Twente onderdelen van de overeenkomst met Doyen bewust heeft verzwegen. De club mag drie jaar niet in actie komen in Europees verband en krijgt opnieuw een boete van 42.250 euro. Verlies van de licentie dreigt in afwachting van onderzoek door Ben Knüppe.
1 maart 2016: Knüppe concludeert in zijn onderzoek dat er door torenhoge ambities een ongezonde cultuur is bij FC Twente. Directeur Aldo van der Laan stapt op.
21 maart 2016: FC Twente trekt de jaarrekening van seizoen 2014-2015 in omdat de transfer van Dusan Tadic naar Southampton in de boeken meer opleverde dan in werkelijkheid.
29 maart 2016: De FIFA bestraft FC Twente voor het contract met Doyen met een boete van 170.000 euro.
4 april 2016: FC Twente krijgt voor de derde keer drie punten aftrek van de KNVB omdat opnieuw niet is voldaan aan de afspraken uit plan van aanpak.
26 april 2016: FC Twente sluit een akkoord met de belangrijkste schuldeisers, waaronder oud-directeuren Joop Munsterman en Aldo van der Laan.
1 mei 2016: FC Twente levert op tijd de aangepaste jaarrekening van 2014-2015 en de halfjaarcijfers 2015-2016 in bij de licentiecommissie van de KNVB.
10 mei 2016: FC Twente compenseert de overige zeventien eredivisieclubs financieel voor de oneerlijke concurrentie in de afgelopen jaren.
18 mei 2016: De licentiecommissie van de KNVB oordeelt dat FC Twente moet degraderen naar de Jupiler League.
20 mei: FC Twente stapt naar de rechter om gedwongen degradatie te voorkomen. De club vraagt een kort geding aan om af te dwingen dat de club de licentie voor de eredivisie behoudt.
24 mei: FC Twente weigert voorstel van andere profclubs om tot een compromis te komen waarbij de Enschedese club komend seizoen uitkomt in de Jupiler League. De eredivisieclubs, verenigd in de ECV, vroegen Twente om een kort geding van vrijdag in te trekken in ruil voor het behoud van de mediagelden.
26 mei: De Centrale Spelersraad (CSR) kan de licentiecommissie van de KNVB niet op andere gedachten brengen. Het college houdt vast aan het voorgenomen besluit om de proflicentie van de club uit Enschede per 1 juli in te trekken en een nieuwe licentie te verlenen voor de Jupiler League.
27 mei: FC Twente en KNVB verschijnen voor voorzieningenrechter van rechtbank Utrecht. FC Twente eist dat de KNVB de licentie van de club niet mag intrekken totdat er in een bodemprocedure uitspraak is gedaan, hetgeen jaren kan duren.
6 juni: FC Twente achter gesloten deuren op bezoek bij de beroepscommissie van licentiezaken. Uitspraak een week later verwacht.
10 juni: FC Twente verliest kort geding. De rechter oordeelt dat de KNVB de licentie mocht intrekken en ook dat de bond als straf FC Twente mag terugzetten naar de eerste divisie.
17 juni: FC Twente behoudt de huidige licentie voor het spelen van betaald voetbal en blijft in de eredivisie. Wel krijgt de club een boete van 181.000 euro, vanwege vier ernstige overtredingen van het zogenoemde Licentiereglement.