Kan een ijsje je sportieve prestaties opkrikken? De Italiaanse cardioloog Valerio Sanguigni, die een bijzondere liefde voor 'ijsjes' koestert, meent van wel. Sanguigni ontwikkelde een roomijs waarvan hij beweert dat het je langer zal doen leven én sneller rennen.
Chocolade-ijs als placebo
Proeven op mensen die de prof aan zijn universiteit deed, toonden een opmerkelijke prestatieboost bij mensen die net zo'n ijsje hadden gegeten.
Deelnemers kregen bloedtests voor en na het eten van het ijs en moesten zo snel mogelijk op een testfiets rijden. Sommige proefpersonen kregen een gewoon chocolade-ijsje als placebo.
De tests toonden dat de bloeddoorstroming verbeterde bij de proefpersonen die van het ijs van de prof hadden gegeten, bij de proefpersonen die het chocoladeijsje hadden gegeten werd geen verandering waargenomen. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Nutrition.
Primeur
"Voor zover we weten, is dit de eerste studie die aantoont dat natuurlijk ijs dat rijk is aan polyfenolen (een groep van chemische stoffen, die voorkomen in planten, red.) bij gezonde proefpersonen voor een verbetering van de fysieke prestaties zorgt", zo besluit professor Sanguigni zijn onderzoek.
Hij verklaart dat de goede eigenschappen van voedingsproducten het best bewaard worden op lage, constante temperaturen. Dat is ook de reden waarom hij ze in ijs verwerkte.
"Je hoort tegenwoordig veel over de antioxiderende eigenschappen van rode bessen, granaatappels en gojibessen. Maar ik merkte dat heel wat voedingsmiddelen die heilzame eigenschappen verliezen op de lange weg van de boerderij naar onze tafel. Gedroogde vruchten, cacaobonen en groene thee bewaren die eigenschappen het best, in het bijzonder op lage en gecontroleerde temperaturen".
"Wie zegt dat gezonde voeding slecht hoeft te smaken", voegt hij er nog aan toe.
Honderdjarigen
Indien de bevindingen van de professor worden bevestigd, mag roomijs bijgezet worden in het pantheon van Italiaanse voedingsmiddelen met antioxiderende eigenschappen. Daarbij horen ook rode wijn, extra vergine olijfolie en tomaten, waarvan wordt aangenomen dat ze bijdragen aan de lange levensverwachting van de Italianen. In minder dan vijftien jaar is het aantal honderdjarigen in Italië verdrievoudigd.