Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein geldt als één van de meest kansrijke kandidaten voor het voorzitterschap bij wereldvoetbalbond FIFA, maar de invloedrijke Arabier heeft ook te maken met flinke tegenwind. Mensenrechtenorganisaties willen dat sjeik Salman zijn kandidatuur intrekt, omdat hij in 2011 betrokken zou zijn geweest bij het neerslaan van demonstraties tegen de regering van Bahrein.
Martelen demonstranten
Salman is lid van de koninklijke familie van Bahrein. Zijn land werd in 2011 verdeeld door protesten tegen de regering. De demonstranten, onder wie voetballers en andere sporters, eisten meer democratie. In plaats daarvan werden ze opgepakt, gemarteld en publiekelijk vernederd. De invloedrijke voetbalbestuurder zou daar de opdracht voor hebben gegeven.
Dubbele agenda
,,Lelijke leugens", noemde de voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie dat dinsdag bij de BBC. De Aziatische voetbalbaas denkt dat dit verhaal opnieuw naar boven is gehaald door tegenstanders die hem in een kwaad daglicht willen zetten. ,,Zulke beschuldigingen beschadigen niet alleen mijn reputatie, maar doen ook pijn. Ze worden gedaan door mensen met een dubbele agenda. Ik kan niet iets ontkennen wat ik niet heb gedaan.''
Sjeik Salman hoeft geen salaris als hij voorzitter van de FIFA wordt. Hij wil een maximale zittingsperiode van drie termijnen (twaalf jaar) instellen en steunt de toewijzing van de komende twee WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022).
Lees ook: Bureau helpt Elia met omgaan scheldgedrag op social media
Lees ook: Rooney krijgt benefietwedstrijd van Manchester United