Mensen met longkanker hebben niet veel kans om te genezen. Dat blijkt uit cijfers van KWF Kankerbestrijding. Elk jaar krijgen ruim 12.000 mensen te horen dat ze een tumor op de longen hebben. Van hen is 17 procent vijf jaar na de diagnose nog in leven. Tien jaar na de constatering leeft een op de tien mensen nog. ,,Als je het vergelijkt: bij borstkanker overleeft ongeveer 80 procent van de patiënten'', aldus een woordvoerster van KWF.
Donderdagochtend werd bekend dat Johan Cruijff longkanker heeft. Bronnen uit zijn naaste omgeving bevestigen dat de voetballegende ernstig ziek is en het is nog maar de vraag of hij kan genezen.
Longkanker is een echte rokersziekte. ,,Ongeveer 90 procent van de gevallen wordt inderdaad veroorzaakt door roken. Maar er zijn ook patiënten die nooit hebben gerookt of die al heel lang niet meer roken', meldt KWF. Longkanker is de vierde vorm van kanker in Nederland. Alleen borstkanker, huidkanker en dikkedarmkanker komen iets vaker voor. Longkanker treft vooral mensen die tussen 60 en 79 jaar zijn. Cruijff is 68. Hij is al in 1991 gestopt met roken. Maar omdat hij kettingroker was, was het risico op longkanker bij hem groter dan bij mensen die hun hele leven 'schoon' zijn geweest.
Bij de behandeling kunnen mensen worden geopereerd om de tumor weg te halen. Soms volgt een bestraling of een chemotherapie om kankercellen te vernietigen.
Lees ook: Waarom Johan Cruijff in 1991 stopte met roken
Lees ook: PSV-debutant Jordy de Wijs denkt dat hij tegen Gladbach heeft gespeeld (video)
Lees ook: Barça-verdediger Pique laat zien gevoel voor humor te hebben