Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond wil dat er in de eredivisie volgend seizoen hetzelfde systeem kan worden gebruikt als in de Engelse Premier League. In die competitie wordt met hulp van extra camera's op de '16' en speciale software heel nauwkeurig buitenspel kan worden vastgesteld.
De aanschaf van deze technische apparatuur die in de Premier League wordt gebruikt, en veel kritiek heeft opgeleverd, kost enkele tonnen. "We streven naar optimalisatie maar dat hangt af van overleg tussen de KNVB en de clubs, iedereen moet wel bereid zijn om die investering te doen."
Gezeik
In Engeland levert de technische apparatuur bakken met kritiek op. Vooral aan het einde van 2019 waren er legio momenten waarbij goals werden afgekeurd door millimeters buitenspel. "Daar gaan we weer. Meer onzin van de VAR. Een goal van Teemu Pukki wordt afgekeurd terwijl hij op gelijke hoogte staat", schreef Gary Lineker.
"Als zelfs met lijnen en stippen nog niet duidelijk is of het buitenspel is, stop dan alsjeblieft met het ondermijnen van het gezag van de arbiters. Absurd!" Lineker bij het afkeuren van een goal van Pukki bij de wedstrijd tussen Norwich City en Tottenham Hotspur (zie tweet hieronder), eind december.
Tot overmaat van ramp begon 2020 meteen weer met eenzelfde situatie. Een goal van Aston Villa-speler Jack Grealish werd eveneens afgekeurd, omdat hij in het uitduel met Burnley een olifantenhaar buitenspel stond
VAR rules out Pukki’s goal for offside pic.twitter.com/2mPOIE0HX3
— talkSPORT (@talkSPORT) 28 december 2019
Geweldig gewoon wat een eerlijkheid allemaal. pic.twitter.com/vnSCoYShiI
— Sjoerd Mossou (@sjoerdmossou) 15 december 2019
VAR
De introductie van de videoarbiter in de eredivisie heeft volgens Van Egmond niet alleen geleid tot minder arbitrale fouten. Ook zullen er minder uitspattingen van de voetballers zijn. "Echte elleboogstoten zien we nauwelijks meer. Spelers maken daarbij ook geen opzettelijke handsballen meer om doelpunten te maken, ze weten dat ze worden gepakt", zei Van Egmond bij een toelichting op de cijfers van de eerste seizoenshelft.
"Ook het duwen, trekken en vasthouden bij hoekschoppen en vrije trappen is sterk verminderd. Zo heeft de VAR ook een preventieve werking." De VAR greep in de 1e 17 speelrondes van de eredivisie 42 keer in. In 5 gevallen leidde een ingreep van de VAR niet tot de juiste beslissing van de scheidsrechter op het veld.
Eerlijk spel
Daarnaast verzuimden de arbiters achter de tv-schermen in Zeist 12 keer om in te grijpen, terwijl ze dat wel hadden moeten doen. "Het gaat niet zozeer om het aantal ingrepen", zegt Van Egmond. "Ik heb liever dat 60 ingrepen allemaal goed zijn, dan dat de VAR 40 keer ingrijpt en 20 keer niet terwijl dat wel had gemoeten."
Het aantal ingrepen van de VAR lag in de 1e helft van dit seizoen lager dan in dezelfde periode het jaar daarvoor (51 keer in 153 wedstrijden). Toen werden volgens Van Egmond 17 'duidelijk aanwijsbare fouten' gemaakt. Wordt vervolgd...