'Lagere straf Feyenoord-fans wegens chaos Rome-rellen'

'Lagere straf Feyenoord-fans wegens chaos Rome-rellen'

LinkU Internet Media • 14:12, 30-11-2015 / Laatste Update: 10:37, 07-08-2024

De advocaten van vier verdachten van de rellen in Rome hebben gepleit voor lagere straffen. ,,De Italiaanse politie en overheid zijn mede-verantwoordelijk,'' stelde mr. Pepijn Slewe. Tegen de vier verdachten, zonder strafblad of slechts met kleine vergrijpen, werd door het Openbaar Ministerie opnieuw 200 uur werkstraf geëist. Maandagmiddag staan er nog vijf verdachten voor de rechter.

Opnieuw passeerden in de rechtszaal, net als afgelopen vrijdag, de rellen aan de voet van Spaanse Trappen de revue. Voor de wedstrijd tegen AS Roma in februari verzamelden duizenden supporters zich in het centrum van Rome. Toen de politie hen richting de bussen dirigeerde, ontstond een ware chaos waarbij de flessen door de lucht vlogen.

Voor het Openbaar Ministerie is het duidelijk: De verdachten gooiden flessen voor de charge van de Italiaanse politie. Kalm en rustig dreven de Italiaanse agenten de supporters op. 

Slechte organisatie
Volgens de advocaten moet bij het bepalen van de straf ook de slechte organisatie aan de Italiaanse kant een rol spelen. ,,Die hebben de komst van duizenden supporters onderschat en de verkeerde keuzes gemaakt voor de wedstrijd,'' stelt Slewe.

Van een klaarblijkelijk verbod om bij de Spaanse Trappen te verzamelen, wist niemand iets af. Ondanks een drooglegging was het makkelijk aan bier te komen, waardoor er overal flessen voor het oprapen lagen. Er was geen fanzone. Op de dag zelf konden er nog kaartjes worden gekocht. En er waren niet genoeg bussen.

,,Kennelijk liep het plein niet snel genoeg leeg. Tien minuten na het afsluiten van alle straten op de straat richting bussen na waarschuwde de politie 'They are going be attacked' tegen zijn Nederlandse collega,'' is het relaas van Slewe. ,,Zonder aankondiging ging de politie de massa op te drijven. Voor veel supporters kwam dit uit het niets. Mensen werden geslagen met wapenstok. Hierop werd gereageerd met het gooien van flessen en vuurwerk. Het was actie-reactie gedrag.'' 

Mede-verantwoordelijk
De Italiaanse politie mede-verantwoordelijk noemen, deed zijn collega Frédérique ten Berge niet. Maar ook zij vindt dat de rechter rekening moet houden met bijvoorbeeld de slechte communicatie ter plekke. Het Openbaar Ministerie stelt echter dat ook als een burger het niet eens is met het geweld dat de politie gebruikt, het hem niet vrij staat om dan maar geweld terug te gebruiken. ,,Overigens. In dit geval was het niet de politie die als eerste geweld gebruikte.''