'Matchfixing komt ook bij Spaanse jeugdafdelingen veel voor'

'Matchfixing komt ook bij Spaanse jeugdafdelingen veel voor'

Bart van der Wijst • 22:00, 29-09-2016 / Laatste Update: 07:36, 07-08-2024

Matchfixing, je zou het niet meteen linken aan een voetbalwedstrijd tussen jongetjes van 14 à 15 jaar. Toch komt het volgens journalist John Carlin vaak voor in de Spaanse jeugdafdelingen. Zonder met geld over de toonbank te komen, werden jonge spelertjes overtuigd dat het oké was om een wedstrijd lam te leggen. Dat schrijft de journalist van de Spaanse krant El Pais in een opzienbarend onderzoeksartikel.

Carlin werd getipt door de Canadese advocaat Mark Freeman die in Barcelona woont. De man had het over een eindeseizoenswedstrijd tussen UE Cornellà en Gimàstic Manresa. Bij een gelijkspel konden beide jeugdploegen de promotie naar de División de Honor de Cadetes afdwingen. Iets dat de jonge spelertjes een stap dichter zou brengen richting het professionele voetbal. Al was er uiteraard een dupe in het hele verhaal. De nummer drie in de stand, Europa, zou dan naast de promotie grijpen.

Brilstand

En zo geschiedde. Op een video is te zien hoe beide ploegen de bal rustig rondtikten en bewust geen enkele vorm van doelgevaar creëerden. Het werd 0-0, Europa bleef derde en kon de promotie vergeten. De zoon van advocaat Mark Freeman, Malachai Freeman, speelt niet toevallig bij Europa en schreef dan ook een brief naar de FCF Competition Committee om de zaak verder te onderzoeken. Daarin schreef hij dat enkele spelers van Cornellà een dag na de wedstrijd hun excuses aanboden bij hun vrienden van Europa, omdat ze de wedstrijd hadden vervalst. De brief van de 15-jarige voetballer vond echter geen gehoor. Volgens de FCF was er geen reden om een onderzoek op te starten en zo werd de zaak dan ook afgedaan. Begraven en vergeten, maar dat was buiten advocaat Mark Freeman gerekend.

"Ik sprak met enkele ouders van andere spelers bij Europa en die vertelden me dat ik het gewoon moest laten gaan. Dat matchfixing niets nieuw was", vertelde Freeman aan El Pais. Ook de Nederlandse voorzitter van Europa, Guillaume de Bode, was niet te spreken over de afgesproken wedstrijd. "Het was een schande. Je kon voor de wedstrijd al horen dat de deal werd besproken." Al besloot ook de voorzitter geen actie te ondernemen. "Het is moeilijk om uit te leggen. Als je te ver gaat, labelen ze je als het 'crybaby'-team en ondermijnt de federatie je op allerlei andere manieren."

"Frustratie"

De voorzitter van Manresa ontkent matchfixing bij zijn team. "Onze ploeg bestaat al 70 jaar en heeft nog nooit een wedstrijd vervalst of een resultaat afgesproken. Het lijkt erop dat iemand hier handelt uit frustratie." Enkele spelers en een vader van Manresa gaven echter toe dat het gelijkspel werd afgesproken.

"De club vertelde ons dat we gelijk moesten spelen. Iedereen zag het. De voorzitter kwam vrijdag voor de wedstrijd naar ons. Hij vertelde dat hij koste wat het kost de promotie wilde afdwingen en dat we daarvoor gelijk moesten spelen", vertelde een speler anoniem aan El País. Ook een vader getuigde anoniem. "We wisten dat beide ploegen mikten op een gelijkspel. Dat gebeurt vaak en zeker op het einde van het seizoen. Het gebeurt op dit niveau, voornamelijk buiten de grote steden. Ik denk dan ook dat de ploegen er wel iets voor in ruil geven. Al is er geen geld mee gemoeid.''