De laatste week van het voetbalseizoen in de hoogste divisie van Indonesië was er een van grote chaos. Vier Nederlanders zaten er afgelopen week middenin. Ze moesten rennen voor hun leven en lijken sportief gezien enorm genaaid. Journalist Bram van Zundert is in Azië en sprak met ze.
Stefano Lilipaly, Nick van der Velden, Irfan Bachdim en Sylvano Comvalius namen het met het bescheiden Bali United op tegen de invloedrijke clubs PSM Makassar en Bhayangkara United.
Beslissing
De grond beefde op 6 november in Makassar, hoofdstad van het Indonesische eiland Celebes. In het stadion van PSM Makassar maakte in de 95ste minuut Stefano Lilipaly 0-1 voor Bali United. Het kon in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen wel eens de beslissing blijken in de titelstrijd tussen twee ploegen die hardvochtig vochten om de koppositie.
'Zie je alleen in films'
Na de treffer van de oud-speler van Cambuur en Telstar klonk het eindsignaal. “Wat er daarna gebeurde, zie je alleen in films”, vertelt Lilipaly (27). “De hel brak volledig los. Stadionstoeltjes werden losgerukt en naar ons toe gesmeten, flessen, van alles kwam er van die tribunes. Nick (van der Velden, red.) kreeg een stoel tegen zijn hoofd, daar zat meteen een flinke buil op. Het leger moest eraan te pas komen om ons veilig in de kleedkamer te krijgen.”
Gepantserde voertuigen
Diep weggedoken onder politieschilden renden de spelers gebukt het veld af. De beelden haalden het journaal. “Daarna zijn we in gepantserde voertuigen het stadion uit gekomen. Er kunnen 30.000 man in zo’n stadion maar er zitten er 60.000. Die mensen leven voor hun club. Als ze dan in de laatste minuut die titel zien verdwijnen is het oorlog. De kampioenschapsshirtjes hadden ze al gedrukt.”
Met zijn treffer in Makassar bezorgde Lilipaly Bali hoop. Het vakantie-eiland heeft een weinig roemruchte voetbalgeschiedenis in een verder voetbalgek land. De Balinezen focussen zich op het toerisme en naar de lokale voetbalprestaties kijken traditiegetrouw maar weinigen om. Tot dit seizoen.
Dubieuze verklaringen
Toch kon er na de laatste speelronde geen feest worden gevierd. De derde titelkandidaat, politieclub Bhayangkara United, kreeg er twee dagen na de treffer van Lilipaly zomaar twee punten bij; een eerdere wedstrijd (1-1) werd door de Indonesische voetbalbond met een dubieuze verklaring omgezet in een 0-3 overwinning voor Bhayangkara, de club die eigendom is van de Indonesische politiemacht. Een speler van de tegenstander bleek na het duel ‘opeens’ geschorst geweest.
Spookbrief
“Er zou een brief zijn gestuurd met die mededeling maar niemand bij die club heeft die brief ooit gezien”, aldus Nick van der Velden (35), die eerder voor onder meer AZ, NEC, FC Groningen en Willem II speelde. “De schorsing stond ook niet op het officiële wedstrijdformulier. Ze hebben daar gewoon mee gewacht, of wij die wedstrijd in Makassar zouden winnen. Toen kreeg Bhayangkara er twee gratis punten bij.”
'Allemaal politiek'
Op de laatste competitiedag op 12 november eindigden beide ploegen met 68 punten, maar is Bhayangkara kampioen op basis van onderling resultaat. De ‘bonuspunten’ maakten uiteindelijk dus het verschil, tot afgrijzen van Van der Velden en zijn ploegmakkers. “Allemaal politiek”, vermoedt Van der Velden. “Dat Bhayangkara heeft gewoon heel veel macht. Ik ben bijna 36 maar kon nog één keer een titelfeest meemaken. Op Bali nog wel. Maar het is ons nu ontnomen.”
Toch trots
Het enige dat de Amsterdammers rest is de trots op een mooi seizoen. Zondag werden de spelers van Bali United in eigen stadion door 20.000 uitzinnige Balinese fans gehuldigd als ‘the real champions’, de echte kampioenen. Want het eiland is trots. Zo werd ook vakantieparadijs Bali eindelijk voetbalgek. De vier Nederlanders brachten het evangelie van de voetbalvreugde dit jaar als moderne missionarissen naar het eiland.
Door: Bram van Zundert | Wil je het uitgebreide verhaal lezen? Kijk dan op Reporters Online.