NEC maakte na de winterstop een vrije val. Hoe vaak trainer Peter Hyballa ook aan het touwtje van z'n parachute trok: het ding werkte niet. Hij moet per direct weg. Terecht of niet? Een analyse.
De fans van NEC zijn al weken woedend op de club en de spelers. Ze snappen niet dat de spelersgroep, die in de eerste seizoenshelft nog 19 punten pakte, 12 van de laatste 13 duels verloor.
Crisis
Peter Hyballa per direct ontslaan is een echte crisisbeslissing. De clubleiding denkt: we moeten íets doen. De play-offs voor degradatie zijn bijna niet meer te ontlopen. Die gaat NEC dus in met een crisismanager aan het roer, waarschijnlijk iemand vanuit de club. Of dat nou gaat helpen...
Met het ontslag van Hyballa wordt NEC natuurlijk niet ineens een betere ploeg. Want laten we eerlijk zijn: er staat maar weinig talent op het veld en er wordt vaak slecht voetbal gespeeld. In de eerste seizoenshelft werden de punten vooral door geluk gepakt. Uitslagen van 1-0, 0-1 waren dit seizoen meer regel dan uitzondering.
Weer een vreemdelingenlegioen
NEC bestaat toch weer uit een vreemdelingenlegioen, samengevat in 10 nationaliteiten. Twee Fransen, een Bosniër, een Pool, 2 Zweden, een Oostenrijker, een Australiër, een Portugees, een Nigeriaan en 5 Duitsers. Dat is gek, want toen de Nijmeegse club 3 jaar geleden degradeerde, lag het volgens in- én outsiders ook aan de cultuur- en taalverschillen binnen de selectie. De basis zou voortaan moeten bestaan uit een groepje Nederlanders.
Dat principe werd het jaar erop in de Jupiler League keurig opgevolgd, met als resultaat een zeer verdiend kampioenschap. Met 101 punten en 100 gescoorde goals, pakte NEC een competitierecord.
Geen Eredivisie-materiaal
Natuurlijk vertrekken er na zo'n succesvol seizoen een paar spelers en moet er een Eredivisie-waardige selectie bij elkaar worden gekocht en gehuurd. Maar in de zomer na het kampioenschap en de promotie, werden er meteen 9 spelers aangetrokken die geen Nederlands spraken en ook onderling weinig overeenkomsten hadden.
Het geluk was aan Nijmeegse zijde dat topspelers als Navarone Foor, Christian Santos en Anthony Limbombe een jaartje bleven en zo NEC naar de 10e plek in de Eredivisie hielpen. Afgelopen zomer vertrokken ook zij en bleef er geen Eredivisie-materiaal meer over.
Vertrouwen uit de ploeg
De slechte resultaten kunnen dus geen verrassing zijn. Het is eerder een logisch gevolg van het transfer- en selectiebeleid bij NEC. Het bravoure moet komen van Jay-Roy Grot en Ferdi Kadioglu, allebei 17 jaar en opgeleid met de Nijmeegse clubcultuur. Voor de rest is het een bij elkaar geraapt zooitje, zonder passie. Toen het geluk van de eerste seizoenshelft verdween, verdween ook het vertrouwen uit de ploeg.
Slechts één man bleef met z'n hele hart vertrouwen uitstralen: Peter Hyballa. De club liet hem zaterdag nog de woedende menigte toespreken. Vanuit z'n tenen kwam het: "We zijn nog niet dood!" Als je de eerste reacties op zijn ontslag leest, lijkt het erop dat er meer koppen moeten rollen. Het probleem van NEC is nog niet bij de wortels aangepakt.
Door Martijn Baars en Stefan ten Teije