De kunstgrasrevolutie in Nederland heeft zich in een razend tempo voltrokken. Hoe snel, dat blijkt uit de resultaten van het eerste officiële benchmark-onderzoek dat AD Sportwereld donderdag publiceert. Of het nu gaat om de basisschooljeugd onder 11 jaar bij Sparta, pubertalenten onder 13 bij Ajax, de A1 bij PSV of vrijwel alle beloftenteams van clubs uit de Jupiler League: letterlijk door heel het land wordt de profvoetballer van morgen massaal op kunstgras opgeleid.
Liefst tweederde van alle wedstrijden en trainingen voor jeugdspelers zijn tegenwoordig op die ondergrond. Daarmee sluit de profsector naadloos aan bij de trend die al langer zichtbaar was in het amateurvoetbal. Daar zijn zelfs 3 van elke 4 duels op nepsprieten.
De toon is gezet voor het grote kunstgrascongres dat de KNVB en de clubs donderdag organiseren. In Arnhem komen de technisch directeuren en hoofden jeugdopleiding van de Ere- en Eerste Divisieclubs bijeen. Een gezelschap van meer dan 50 man. Allemaal hebben ze de afgelopen twee maanden meegewerkt aan het onderzoek van sportadviesbureau NMC Bright.
Kunstgrasland
,,Er zijn nu voor het eerst objectieve data beschikbaar en het beeld is overduidelijk: Nederland wordt een kunstgrasland,'' zegt Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord. Van Geel wordt persoonlijk niet vrolijk van die conclusie. Hij trok vorig jaar aan de bel bij de KNVB en drong aan op een onderzoek zoals nu is gedaan.
De topman van Feyenoord vreest dat Nederland verder terrein zal verliezen in Europese wedstrijden als ons land als enige massaal op kunstgras bezig is. Voetbal op kunstgras is een andere sport dan op natuurgras, zo ervaren naast Van Geel ook andere bezorgde critici.
Uitzonderingen
Feyenoord is in het benchmark-onderzoek de grote uitzondering. Samen met Heerenveen en Graafschap zijn de Rotterdammers de enigen die nog voor bijna 100 procent op natuurgras opleiden. ,,Onze bezwaren en zorgen zijn bekend,'' zegt Van Geel.
Die bezwaren leven ook bij andere clubs. Scouts die in landen als Zweden en Denemarken interessante spelers bekijken, zien grote verschillen. Middenvelders en aanvallers worden op kunstgras meer in de voeten aangespeeld en minder in de diepte. Verdedigers leren niet meer hoe je met een tackle een bal verovert. En wie dat wel doet, hoort de scheidsrechter een scherp duel op kunstgras eerder affluiten.