Het WK wordt dit jaar in Rusland gespeeld. Dat betekent dat er in het grootste land ter wereld gevoetbald gaat worden: 17.098.246 km², dus zo'n 411 keer héél Nederland. De 32 landen moeten dan ook gigantisch veel reizen, alleen al in de poulefase. Een overzichtje.
Samen zijn de landen goed voor ontiegelijk veel kilometers, namelijk 70.742,25. Vergelijk het met een rondje langs de evenaar (40.075 km) en je beseft dat het heel veel is.
Lees via deze speciale pagina al het nieuws rondom het WK!
(de afstanden zijn hemelsbreed gemeten)
Sommige landen zijn zwaar de Sjaak
Er wordt op het WK in 12 stadions gevoetbald, die gelegen zijn in 11 speelsteden. Moskou beschikt namelijk over het Luzhniki Stadion, waar de finale wordt gespeeld, en het Spartak Stadion. De grootste afstand is tussen het Fisht Stadium in Sochi en het Central Stadium in Ekaterinburg: 2.079,7 km. Met de auto is dat een goede 1,5 dag rijden - zonder tussenstops meegerekend.
Peru en Zweden zijn de enige 2 landen die achterelkaar in beide stadions spelen. Het land van oud-Feyenoorder John Guidetti is sowieso het hardst genaaid in de groepsfase. Zij moeten namelijk bij elkaar 3.545,84 kilometer reizen. Op een goede 2de plaats staat Egypte met 3.335,28 km, gevolgd door Spanje: 3.334,30 km.
Top-7:
Denemarken en Colombia de lucky ones
In tegenstelling tot de landen in de grafiek hierboven, hebben Denemarken en Colombia het een flink stuk beter. Zij hoeven beide niet meer dan 1.000 kilometer te reizen. De Scandinaviërs crossen 859,86 km door Rusland, terwijl de Zuid-Amerikanen met 602,53 nog minder kilometers hoeven te maken. Een gelukje dus.
Dan is er ook nog een grijze middenmoot - ja, het kan ook in het reizen. Maar liefst 10 landen, waaronder Portugal, Marokko, Australië en Argentinië hoeven maar tussen de 1.000 en 2.000 kilometer te toeren op het WK.
(tekst loopt door onder de tabel)
Verschillende tijdzones
Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken: er zijn ook 4 verschillende tijdzones in Rusland. In Kaliningrad is het even laat als bij ons. In St. Petersburg, Moskou, Saransk, Volgograd, Sochi, Rostov, Kazan en Nizhny Novgorod is het 1 uur later. In Samara is het 2 uur later en in Ekaterinburg zelfs 3 uur.
Kortom, een hoop aspecten anders dan voetbal waar landen rekening mee moeten houden. Afijn, aan de kwaliteit van het toernooi zal het niet liggen. Maar veel reisplezier toegewenst aan alle WK-gangers.
Voorbeeldtijden: