Heb je al gestemd op onze poll? Sportnieuws.nl vroeg je donderdag wat jij van verlengingen vindt. Dit omdat zondag weer de Johan Cruijff Schaal wordt gespeeld, en de KNVB in 2014 de verlenging daar heeft afgeschaft. Dat betekent dat er na 90 minuten bij een gelijke stand zondag meteen strafschoppen worden genomen tussen Feyenoord en PSV. Goed idee?! Wij zetten de opties voor je op een rijtje en willen graag onderaan jouw mening horen!
'Afschaffen die kutverlenging!'
De overgrote meerderheid van onze Facebook-fans vond dat de KNVB een goed besluit had genomen. Ruim 80 procent van de 'likers' koos voor: Ja, kutverlenging! Deze stemmers willen dus graag van die oersaaie verlenging af. Althans, in de Johan Cruijff Schaal. Die is namelijk aan het begin van het seizoen. Het zou de spelers onnodig vermoeien voor de rest van het slopende seizoen. Toch was er onderaan dit bericht wat meer verdeeldheid. Jullie konden het niet eens worden over wat er nou moest gebeuren met die verlenging. Daarom zetten wij de 9 mogelijke opties voor je op een rijtje. Helemaal onderaan vind je onze poll. Stemmen dus!
1. Muntje opgooien.
Wisten jullie dat de halve finale van het EK 1968 in Italië door een muntstuk is beslist? Het gastland won 'kop of munt' van de Sovjet-Unie. Na de verlenging stond het nog steeds 0-0, daarom moest de West-Duitse scheids Kurt Tschenscher een muntstuk van 10 franc opgooien. De aanvoerder van de Russen koos de verkeerde kant. Daardoor ging Italië na 120 minuten naar de finale van het EK voetbal. Het meest bizarre komt hieronder:
2. Wedstrijd opnieuw spelen
Italië speelde de finale van het EK 1968 in eigen land tegen Joegoslavië. Na 90 minuten stond het 1-1. Heel Europa hield de adem in. Het zou toch niet weer kop of munt worden net als hierboven? Nee. De UEFA besloot dat de finale opnieuw moest worden gespeeld. Twee dagen later won Italië de 'replay', in een overigens slechts voor de helft gevuld Stadio Olympico in Rome, eenvoudig met 2-0 van de vermoeide Joegoslaven.
3. Verlenging + strafschoppen
Dat was de volgende stap. De strafschop bestond al. Dus waarom niet gewoon eindigen met strafschoppen? Alles beter dan een muntje opgooien! Bovendien kost een replay veel tijd, geld en gedoe. En zeg nou zelf, er is toch niets gaver dan een bloedstollende penaltyserie? Check deze 3 belangrijke series. Alleen al hierom kun je het geen 'loterij' meer noemen:
Liverpool - AC Milan, finale Champions League 2005
De wedstrijd die eraan vooraf ging was al krankzinnig. Bij rust 0-3, na 90 minuten 3-3. In de verlenging kreeg AC Milan nog dé kans op de 3-4, maar Shevchenko schoot recht op de held van de avond: Jerzy Dudek. Het draait allemaal om vertrouwen! Deze intense serie volgde:
Nederland - Italië, halve finale EURO 2000
Zijn strafschoppen een loterij of kun je het trainen? We zullen hier weinig woorden aan vuil maken. Alleen: "Oef wat hoog en wat over!"
Nederland - Costa Rica, kwartfinale WK 2014
Hier bleek maar weer eens dat strafschoppen ook een mentaal spelletje is. Louis van Gaal zette ineens Tim Krul in de goal voor de strafschoppen tegen Costa Rica. De tegenstander snapte er niks van. Dit moest wel een penaltykiller zijn. Ze scheten bakken met Costa Ricaanse stront! En dat bleek terecht!
4. Eerst strafschoppen, dan pas verlengen
Toch is niet iedereen het eens met dit huidige concept (optie 3). De verlenging is vaak retesaai. Ploegen durven niet aan te vallen, omdat ze bang zijn dat ze in het mes lopen. Een fout is vaak fataal. Daarom gokken ze liever op de strafschoppen. Maurice de Hond opperde om na 90 minuten éérst aan een strafschoppenserie te beginnen. Daarna volgt pas de verlenging. Als het na verlenging nog steeds gelijk is, wint de ploeg die de serie had gewonnen ook de wedstrijd. De Hond geeft op zijn site enkele voordelen hiervan aan:
1. Bij iedere verlening wordt de strafschopserie genomen en niet alleen als de verlenging onbeslist eindigt.
2. De verlenging wordt spannender omdat de verliezer van de strafschopserie moet scoren om te zorgen dat ze de wedstrijd niet verliezen in plaats dat beide teams tevreden zijn als er strafschoppen genomen kunnen gaan worden.
3. De uitslag wordt voetballend bepaald en niet via de laatst genomen strafschop.
5. De Golden Goal
Toen was er ineens de Golden Goal. De verlenging moest spannender. Meeslepender. De ploeg die voor de winst durfde te gaan, moest rijkelijk beloond worden. De regel is simpel: er wordt verlengd, maar als er gescoord wordt, is het meteen afgelopen. De ploeg de scoort, wint de wedstrijd. Hoe mega bruut is die ontlading dan. Stel dat jij degene bent die je land of club naar de volgende ronde schiet, of zelfs de beker laat winnen. Zoals bijvoorbeeld deze wereldberoemde Golden Goals van Trezeguet, Zlatan en Ahn.
Italië - Frankrijk, EURO 2000
Bij dit doelpunt blijkt maar weer hoe vet de Golden Goal kon zijn. Italië leek op EURO 2000 zich te kronen tot Europees kampioen, maar in de blessuretijd schoot Sylvain Wiltord Frankrijk naar de gelijkmaker (1-1). Er kwam een verlenging. Het werd de verlenging van David Trezeguet. Met zijn schitterende volley versloeg hij onze staatsvijand Toldo: 2-1 voor Frankrijk. Door zijn treffer waren de Fransen Europees kampioen. Wat een ontlading. Shirt uit.
Ajax - FC Utrecht, bekerfinale 2002
Een beetje hetzelfde scenario als van het filmpje hierboven. FC Utrecht leek de beker te gaan winnen, totdat Wamberto in extremis de gelijkmaker binnenschoot voor Ajax. En ook nog eens dik buitenspel! Goed. Er kwam een verlenging. Daarin schoot Zlatan Ibrahimovic zijn club Ajax naar de bekerwinst. Wat een ontlading. Shirt uit.
Zuid Korea - Italië, WK 2002
Deze goal veranderde de wereld. Gastland Zuid-Korea versloeg het grote Italië. De finalist van EURO 2000 kon naar huis, door deze Golden Goal van Ahn Jung-Hwan. Was het principe van de Golden Goal wel zo goed?
6. Silver Goal
Een (slap) aftreksel van de Golden Goal is 'Silver Goal'. Je kent het misschien nog wel van het spel FIFA. Je speelt de verlenging net als de Golden Goal, alleen is de wedstrijd pas afgelopen nadat de helft waarin het doelpunt wordt gemaakt ten einde is. Scoor je bijvoorbeeld in de 98ste minuut, dan heb je pas gewonnen als je nog steeds voorstaat in de 105de minuut (rust).
7. Idee Louis van Gaal: steeds met man minder verder
Je kunt vinden van Louis wat je wil, maar hij denkt wel mee over hoe het voetbal te verbeteren valt. Zo opperde hij ooit dat er na 90 minuten een aantal keer een speler naar de kant moet worden gehaald. Bijvoorbeeld om de 5 minuten gaan de beide teams met een man minder door. Waardoor je uiteindelijk wellicht met 6 tegen 6 de verlenging speelt. Spektakel gegarandeerd volgens Van Gaal!
8. Net als bij judo: jury wijst meest aanvallende team aan als winnaar
Onze eigen judoka Edith Bosch won bij de Olympische Spelen in 2012 op deze manier brons. Na 'verlenging' stond ze gelijk in punten in deze judowedstrijd. De regel is dan dat de scheidsrechters (de jury) op precies hetzelfde moment een vlag in de lucht steekt met de kleur van het judopak van degene die de meeste strijdlust heeft getoond. Dus bij voetbal: de partij die het meest aanspraak had moeten maken op de overwinning. Team Kuipers, kom maar op!
9. Tot slot: weg met die strafschoppen
Laat die luie voetballers lekker net zo lang voetballen totdat iemand een doelpunt maakt in de verlenging. Als we maar niet naar die oneerlijke strafschoppen moeten kijken. Vind jij dit ook? Of toch een van de andere 8 punten hierboven? Laat het weten in de poll hieronder. Of geef je mening onder de poll! Suggesties zijn welkom.
Door: Robert Hüsken
[poll id="204"]