Het beloftenteam van Servië was afgelopen weekeinde wereldnieuws. Het Balkanland won het WK voetbal onder 20 jaar in een finale tegen Brazilië. Wat opvalt: bijna de hele Servische selectie speelt nog 'gewoon' in eigen land. Zitten er interessante talenten tussen voor Nederlandse clubs? 'Ja', weet Nemanja Gudelj zeker. Maar schimmige constructies met makelaars houden de spelers weg van de eredivisie.
,,Er is veel waardering voor dit team. Zelfs in Kroatië en Montenegro is gekeken,'' zegt Nemanja Gudelj over zijn landgenoten die ver weg in Nieuw-Zeeland historie schreven. De eerste keer dat Servië als zelfstandige natie deelnam aan een WK voor junioren heeft meteen de wereldtitel opgeleverd.
Gudelj, kersvers Ajacied en Servisch A-international, hoort en leest de vergelijkingen die al worden gemaakt met het Joegoslavische elftal dat in 1987 het WK onder 20 won. Spits Ivan Saponjic als de nieuwe Davor Suker. Andrija Zivkovic als Predrag Mijatovic. En een nieuwe Boban en Prosinecki zijn ook al gesignaleerd. ,,Mensen zijn vroeg hun bed uitgegaan om de wedstrijd zondagochtend te kijken,'' beschrijft Gudelj de euforie in zijn land. ,,Misschien bestaat het huidige team niet uit zoveel uitblinkers als nu wordt gezegd. Maar ze hebben aangetoond dat, als je voor elkaar vecht, je tot zulke aansprekende resultaten kunt komen."
Wat direct opvalt aan de spelerslijst van de Servische wereldkampioenen is dat bijna alle spelers nog in eigen land voetballen. De basisploeg van de finale telde drie 'buitenlanders'. De totale toernooiselectie van 21 man slechts vier. Terwijl de trend is dat voetballers op steeds jongere leeftijd naar het buitenland verkassen.
De Balkan kan een interessant scoutinggebied zijn voor Nederlandse clubs, maar het aantal Serviërs dat in Nederland voetbalt is miniem. Gudelj, die zelf opgroeide in Nederland omdat zijn vader bij NAC ging voetballen, weet hoe dat komt. ,,Het is helaas zo dat veel Servische voetballers al op jonge leeftijd contracten afsluiten met zaakwaarnemers."
Constructies zitten vaak zo in elkaar dat de zaakwaarnemer zelf een aanzienlijk bedrag ontvangt bij een transfer. Vaak blijft de makelaar ook de rest van de carrière aan de speler verbonden door middel van een contract. Een voorbeeld is Mijat Gacinovic, zondag invaller tegen Brazilië en speler van Vojvodina Novi Sad. Hij groeide op in de geboortestad van de vader van Gudelj en weet zich in de belangstelling van FC Groningen. Gudelj: ,,Ik ken hem een beetje. Hij is goed. Groningen haalde in het verleden al spelers als Tadic en Kostic uit Servië, maar deze transfer lijkt niet door te gaan door zijn zaakwaarnemer. En dat is zonde."
Ondoorzichtige constructies zorgden er ook mede voor dat de transfer van Miralem Sulejmani van Heerenveen naar Ajax destijds veel extra kosten meebracht. Vorige zomer had Ajax heel veel moeite om Robert Muric over te nemen van Dinamo Zagreb. Om deze tiener, een Kroaat in dit geval, hingen vele zaakwaarnemers. Het lukte uiteindelijk, maar niet zonder inmenging van de Nederlandse agent Winnie Haatrecht.
,,Nederlandse clubs denken daarom nu wel drie keer na voordat ze een Servische speler aantrekken. En dat is zonde," zegt Gudelj. Aan de andere kant begrijpt hij zijn landgenoten ook wel weer. ,,Die spelers zien het aangaan van zo'n contract met een zaakwaarnemer als een kans op snel geld verdienen. Maar voor hetzelfde geld kom je in Kazachstan te voetballen."
Verrijken
Zoals Nemanja Maksimovic, maker van het beslissende doelpunt in deze WK-finale. Hij speelt dus letterlijk in Kazachstan, bij FC Astana.
Gudelj denkt dat Servische talenten juist uitstekend geschikt zijn voor de eredivisie. ,,Ze kunnen de eredivisie verrijken. Vanuit Nederland kunnen ze doorstromen naar de grotere competities terwijl het niveau hier hoger ligt dan in Servië."
Stiekem blijft hij hopen. Een gerichte carrièreplanning, met daarin de eredivisie, zou er voor kunnen zorgen dat het seniorenteam van Servië zich ook een keer plaatst voor een eindtoernooi. Want dat is er de laatste jaren niet van gekomen. Gudelj: ,,Dat is sowieso onbegrijpelijk als je kijkt welke spelers er zijn en welke bondscoaches voor de groep hebben gestaan."