Suriname droomt van wedstrijd tegen Oranje in strijd tegen racisme

Suriname droomt van wedstrijd tegen Oranje in strijd tegen racisme

Brian Vesseur • 18:00, 17-02-2020 / Laatste Update: 20:03, 06-08-2024

De bondscoach van Suriname, Dean Gorré, is op een missie. De 49-jarige trainer wil met Suriname de voetbalwereld laten ‘schudden’. Sportnieuws.nl-redacteur Brian Vesseur belde met Gorré. In 3 delen vertellen we over zijn levenslange droom. In deel 2: racisme, Oranje en de kracht van Nederland en Suriname.

Deel 1: Trainer van Suriname: ‘Het is niet ‘onze’ jongens en ‘die’ jongens, we zijn broeders’

Deel 3: Dean Gorré: ‘Het is bijna zeker dat wij in 2026 op het WK staan’

Nederland heeft 'concurrentie' van landen als Turkije en Marokko, als het gaat om het selecteren van spelers voor het nationale elftal. Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui kozen bijvoorbeeld voor Marokko, terwijl ze ook voor Nederland hadden kunnen kiezen. Als het aan Gorré ligt, wordt Suriname in de nabije toekomst ook een land waar Nederland rekening mee moet houden.

Spelers kunnen straks kiezen

"Absoluut", zegt Gorré trots. "Die kant gaan we wel op. Het is een feit: we hebben heel veel talent. Als we met elkaar gaan spelen, komen we wel bij de top van de CONCACAF. De keuze wordt dan wel moeilijker." Gorré legt uit dat jonge jongens dan moeten gaan kiezen. "Als je ziet dat Suriname vooruit gaat, krijg je dezelfde situatie als bij Marokko."

Allereerst wil Gorré graag met Suriname oefenen tegen Oranje. Zo richting het EK bleek dat op korte termijn niet handig voor het Nederlands elftal. "Ze weten ook niet waar wij nu staan", legt Gorré uit. "We hebben nog niks bewezen. Dus laat ons nog eventjes, om onszelf te laten zien." De trainer denkt aan 2021, als het gaat om een wedstrijd tegen het Nederlands elftal.

'Dit mag eigenlijk niet eens meer besproken worden'

"Het zou niet alleen leuk zijn, maar het zou ook goed zijn voor het gevoel dat er nu rondom racisme heerst." Daarmee kaart Gorré opeens een dieper onderwerp aan. En dat doet hij niet voor niks: "Het is toch waar we het nu over hebben, het is veelbesproken. Dat je dit nu nog moet meemaken. Dan blijkt toch dat er iets niet goed zit. We dachten: 'We zijn die tijd allang voorbij', maar blijkbaar niet! We moeten dit gelijk de kop indrukken, want dit mag eigenlijk niet eens meer besproken worden."

"Het zou mooi aansluiten bij de campagne. Een ex-kolonie van Nederland, maar toch een goede band hebben met elkaar. Dat we toch 1 kunnen zijn: er zijn zoveel Surinaamse jongens in het Nederlands elftal. Als je met zo’n wedstrijd kan laten zien dat je met elkaar verbonden bent, kan dat alleen maar positief werken tegen racisme. En daarom zouden we samen voor iets moois kunnen staan."