Max Huiberts en Pascal Jansen
Max Huiberts en Pascal Jansen © ANP
i

Max Huiberts en Pascal Jansen © ANP

Technisch directeur Max Huiberts legt ontslag trainer Pascal Jansen bij AZ uit

14:57, 18-01-2024 / Laatste Update: 15:00, 18-01-2024

Pascal Jansen werd woensdag vrij onverwachts ontslagen als trainer van AZ. Max Huiberts, technisch directeur van de Alkmaarders, heeft voor het eerst gereageerd op het gedwongen vertrek van de coach.

"We zagen een neergaande lijn van prestaties bij AZ, dit was het moment om uit elkaar te gaan", zei Huiberts volgens het Algemeen Dagblad. Hij erkende dat het een moeilijke keuze was. "Hij heeft meer dan vijf jaar bij ons gewerkt. We hebben op een prettige manier samengewerkt en we zijn op een goede manier uit elkaar gegaan."

"De reactie van Pascal was heel professioneel. Dat doet goed. Hij heeft de spelers nog toegesproken. Hij wilde iedereen bedanken en dat heeft hij vanochtend gedaan."

AZ-icoon Martens voor de groep

Huiberts schakelde direct door en zette Maarten Martens voor de rest van het seizoen voor de spelersgroep neer. "Direct na het ontslag begin je met organiseren en we hebben veel scenario’s doorgenomen." Jan Sierksma, trainer van Jong AZ (en de trainer die vorig seizoen de Youth League won), wordt doorgeschoven naar het eerste elftal als assistent. Naar een trainer van Jong AZ wordt nog gezocht.

Einde Pascal Jansen bij AZ: al lang ongeslagen tegen Ajax, maar ook rellen en bekerblamages

17 januari 2024, 16:57

Pascal Jansen is ontslagen als trainer van AZ. Zeker de laatste weken zag men het al aankomen. De fans op de tribunes zwaaiden al weken met de witte zakdoek. Nu de resultaten ook al weken tegenvallen, was het einde verhaal. Toch is het niet alleen maar slecht wat Jansen bij AZ presteerde. Een overzicht van de hoogte- en dieptepunten van Pascal Jansen als trainer van AZ.

"De keuze voor Martens was direct duidelijk. Hij moet ervoor zorgen dat we de doelstellingen halen. Het zou mooi zijn als dat gepaard gaat met jeugdspelers. Hij ziet mogelijkheden om met deze groep aan de slag te gaan. Maarten is ervan overtuigd dat er genoeg rek zit in deze selectie."

Huiberts is het er niet mee eens dat trainers het bij AZ moeilijk hebben door de grote hoeveelheid spelers die er in de zomer worden verkocht. "Dat is bij andere clubs ook zo. En uit de goede seizoenstart die we hebben gehad (de een na beste in de clubhistorie) blijkt dat ook niet." 

"We voeren altijd veel gesprekken met ook Robert Eenhoorn erbij. Het voetbal werd na de goede start minder sprankelend en de resultaten waren ook niet goed. We dachten van: als het zo door zou gaan, halen we de doelstellingen niet."

Witte zakdoekjes

Er waren de afgelopen maanden witte zakdoekjes te zien in het AFAS Stadion om zo de onvrede over de hoofdtrainer te uiten. "Dat geeft aan dat meerdere mensen hebben gezien dat het minder goed ging." Huiberts wil wel benadrukken dat hij geen beslissingen neemt op basis van witte zakdoekjes.

AZ speelt zaterdag om 20:00 uur tegen PEC in de Eredivisie. Het wordt de eerste wedstrijd van de ploeg onder trainer Martens.