Arne Slot: 'De Iniesta van Zwolle', ouders in tranen en via ontslag bij AZ en succes bij Feyenoord nu naar Liverpool
Arne Slot in 2024(l) en Arne Slot met zijn vrouw in 2002. © Getty Images en Pro Shots

Arne Slot: 'De Iniesta van Zwolle', ouders in tranen en via ontslag bij AZ en succes bij Feyenoord nu naar Liverpool

09:33, 29-05-2024 / Laatste Update: 16:08, 14-06-2024

Hij is de succescoach van Feyenoord die voor miljoenen naar Liverpool vertrok: de 45-jarige Arne Slot is 'hot', maar wat weten we eigenlijk van de man die als verdienstelijk voetballer niet verder kwam dan de Nederlandse middenmoot en als trainer de Europese top bestormt?

In het dorpje Bergentheim, in Overijssel, werd Arne Slot in 1978 geboren. Als jeugdvoetballer viel al snel op dat hij talentvol was. De kleine Arne werd gescout door FC Zwolle en maakte daar in 1995 zijn debuut als profvoetballer. En dat deed hij niet onverdienstelijk.

'De Iniesta van Zwolle'

Met avonturen bij FC Zwolle, NAC Breda, Sparta Rotterdam en - na de naamsverandering - PEC Zwolle speelde hij toch meer dan 400 wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal. Ook als profvoetballer wist hij al wat prijzen winnen was.

In Zwolle pakte hij twee keer de titel op het tweede niveau van Nederland. 'De Iniesta van Zwolle', noemde commentator Sierd de Vos hem toen Slot in de nadagen van zijn loopbaan zat.

Arne Slot als voetballer bij PEC Zwolle © Pro Shots

Al 15 jaar getrouwd

Ook buiten het veld had Slot in die periode succes. In 2009 trouwde hij met zijn huidige vrouw Mirjam, met wie hij dus al vijftien jaar getrouwd is. Samen hebben ze twee kinderen: dochter Isa en zoon Joep. Het lijkt tegenwoordig een uitzondering in de voetbalwereld, maar zij komen nauwelijks in de publiciteit. Het gezin woont in een villa aan de rand van Zwolle.

Arne Slot en zijn vrouw in 2002. © PRO SHOTS / Stanley Gontha

Eerste stappen als trainer

In 2013 stopte Slot met voetballen, maar hij bleef bij PEC Zwolle om als jeugdtrainer aan de slag te gaan. Dat viel ook op in het noorden van Nederland. Trainer Henk de Jong maakte hem een jaar later al assistent bij SC Cambuur. Daar zette hij niet veel later zijn eerste stappen als hoofdtrainer.

In het seizoen 2016/2017 maakte hij met zijn rechterhand Sipke Hulshoff het seizoen af nadat hoofdtrainer Rob Maas werd ontslagen. Bij veel spelers maakte Slot veel indruk, zo bleek laatst uit een reconstructie van Omrop Fryslan. "Ik zag toen al dat het een geweldige trainer was."

Liverpool-legende vindt komst Arne Slot riskant: 'Die redden het hier vaak niet'

26 april 2024, 19:25

Graeme Souness heeft in een column zijn mening gegeven over de keus van Liverpool om Feyenoord-trainer Arne Slot te te polsen als opvolger van Jurgen Klopp. Souness (80) was in de jaren 80 de aanvoerder van Liverpool. Hij won onder meer driemaal de Europa Cup I (de voorganger van de Champions League).

Ontslag bij AZ

Slot maakte dus indruk in Leeuwarden. Voor AZ was het reden genoeg om de trainer naar Alkmaar te halen, zodat hij de nieuwe assistent van John van den Brom werd. Net als bij Cambuur werd hij na het vertrek van de hoofdtrainer (John Van den Brom) doorgeschoven als hoofdtrainer. Daar viel voor het eerst op wat voor bijzondere trainer Slot kan zijn.

In het niet afgemaakte coronaseizoen 19/20 imponeerde hij met AZ, dat met fraai voetbal samen met koploper Ajax in punten gelijk eindigde. Een paar maanden later moest hij AZ vanwege een bijzondere reden verlaten.

Feyenoord-trainer Arne Slot na de bekerwinst tegen NEC © Getty Images

Het seizoen 20/21 was pas een paar maanden begonnen, toen Slot ineens werd ontslagen door AZ. Niet vanwege zijn prestaties (Slot verloor in de competitie geen enkele keer), maar omdat hij met concurrent Feyenoord had onderhandeld na dat seizoen om Dick Advocaat op te volgen als trainer. Slot werd op straat gezet en ging vanaf de zomer aan de slag bij Feyenoord.

Internationale erkenning

Het incident bij AZ herinneren maar weinig mensen zich. Slot staat vooral bekend als de man die weer voor grote successen zorgde bij Feyenoord. Al in zijn eerste jaar stuntte hij door de Conference League-finale te halen. Een seizoen later pakte Slot zijn eerste écht grote prijs: hij werd met Feyenoord overtuigend landskampioen.

Ouders emotioneel

Het succes zorgde aan een keukentafel in Bergentheim voor tranen in de ogen. Zijn ouders Arend en Fennie waren namelijk vol trots: "Soms moet ik mezelf echt in de arm knijpen", zeiden ze in het AD.

Tottenham Hotspur

Slots successen vielen ook internationaal op. Afgelopen zomer probeerde Tottenham Hotspur de trainer naar Londen te lokken. Slot verlengde voor een miljoenensalaris echter zijn contract in Rotterdam-Zuid.

Ook dit seizoen imponeert Slot als trainer, door in de Champions League goed voetbal te spelen en de KNVB-beker te winnen. Het was het laatste grote succes van Slot in Rotterdam. Kort na die finale kwam de concrete interesse van Liverpool naar buiten. Slot liet al snel weten dolgraag de opvolger van Jürgen Klopp worden en The Reds hadden miljoenen voor hem over, ideaal. Op 20 mei werd de transfer dan ook officieel bevestigd: Arne Slot is trainer van Liverpool.

'Ready to be a Red': Liverpool en Feyenoord maken komst Arne Slot officieel

20 mei 2024, 18:12

Het hing al weken in de lucht en het werd al door de hoofdpersoon zelf bevestigd, maar nu is het officieel: Arne Slot is de nieuwe trainer van de Engelse topclub Liverpool. De Nederlander verlaat Feyenoord en wordt bij Liverpool een van de duurste Nederlandse trainers aller tijden.