Dopingbom in topvoetbal

Dopingbom in topvoetbal

admin • 11:44, 20-09-2015 / Laatste Update: 11:18, 07-08-2024

Een studie in opdracht van de UEFA wijst op het toegenomen gebruik van steroïden in het Europese topvoetbal. Dat meldt de Duitse tv-zender ARD, die vandaag in een uitzending nader ingaat op het thema. Wetenschappers uit twaalf antidopinglabs hebben tussen 2008 en 2013 ruim 4.000 urinestalen onderzocht van bijna 900 topvoetballers, die voor het merendeel actief waren in de Champions en Europa League. Bij 7,7 procent van de stalen werden opvallende testosteronwaarden gevonden, die kunnen wijzen op

,,Als deze resultaten kloppen, is dat zeer alarmerend", zegt Julien Baker, dopingexpert aan de University of the West of Scotland. ,,Want dan wil dat zeggen dat er in enkele van de grootste Europese competities steroïdemisbruik heerst. En dan heeft het voetbal een groot probleem."

Betere prestaties

Volgens ARD vertoonden de (anonieme) urinestalen van 68 spelers opvallende testosteronwaarden, goed voor 7,7 procent. Bij gelijkaardige dopingtests in een verder verleden was dat amper 1,3 procent. Hoge testosteronwaarden kunnen op natuurlijke wijze ontstaan, maar zijn mogelijk ook het resultaat van steroïdemisbruik. Anabole steroïden kunnen ook in het voetbal tot een verbetering van de prestaties leiden. Een speler kan er aan kracht en snelheid door winnen, en het bevordert ook het herstelvermogen.

Ook binnen de atletiek

In augustus pakten ARD, de Britse krant Sunday Times en de Britse omroep BBC al uit met een dopingbom binnen de atletiek. Resultaten van grootschalige bloedtests bij atleten, daarbij ook wereld- en olympische kampioenen, toonden liefst 800 verdachte bloedstalen aan in de periode tussen 2001 en 2012. Een reportage die de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) in een bijzonder lastig parket bracht.

Niet over eens

Of het voetbal daadwerkelijk een steroïdenprobleem heeft, daar zijn de wetenschappers het niet over eens. ,,Het is zeer moeilijk uit te maken of hoge testosteronwaarden biologisch tot stand komen, of door externe factoren", zegt Perikles Simon, een Duitse dopingexpert. ,,Ik vind een cijfer van 7,7 procent inzake opvallende testosteronwaarden te hoog gegrepen."

De UEFA liet het persagentschap Reuters in een reactie weten dat het om een complexe studie gaat, maar weigerde commentaar te geven op de resultaten ervan.

Lees ook: Moreno blesseert ook Tannane

Lees ook: Veldwijk geniet van ‘droomstart’ in Zwolle

Lees ook: Hearts maakt prachtig eerbetoon voor 8.000 fans