Uitglijder Ajax in eerste oefenduel onder nieuwe trainer Francesco Farioli
Francesco Farioli © ProShots

Uitglijder Ajax in eerste oefenduel onder nieuwe trainer Francesco Farioli

15:43, 05-07-2024 / Laatste Update: 16:10, 05-07-2024

De nieuwe Ajax-coach Francesco Farioli heeft zijn eerste (oefen)wedstrijd verloren. Thuis tegen PEC Zwolle werd het 0-1. De enige goal van het duel kwam van Anthony Fontana, in de 20e minuut.

Die treffer ontstond nadat Ajax een PEC-aanval schijnbaar had afgeweerd. Maar de Amsterdammers kregen de bal vervolgens niet weggewerkt uit de eigen zestien, waarna PEC de bal opvallend vaak rond kon tikken, alvorens Fontana met zijn uithaal kwam. Dat was een beauty met een fraai boogje. Bekijk de goal hieronder.

Debuut Farioli bij Ajax

Farioli speelde vrijdag zijn eerste oefenduel met Ajax op De Toekomst tegen PEC Zwolle. De wedstrijd begon om 14:00 uur en werd achter gesloten deuren afgewerkt. Wel waren er camera's bij voor Ziggo Sport, dat de partij uitzond. Na de wedstrijd tegen de Zwollenaren oefent Ajax ook nog tegen STVV, Rangers FC, Al Wasr en Olympiakos.

Opstelling

Op doel koos Farioli net als Van 't Schip voor Diant Ramaj. Zijn andere doelman Gerónimo Rulli is nog afwezig, aangezien hij met Argentinië meedoet aan de Copa América. Remko Pasveer begon op de bank. In de defensie koos Farioli voor Devyne Rensch als rechtsback en Jorrel Hato als linksback.

Dies Janse

In het hart van de verdediging zette Farioli de Kroaat Jakov Medic en de jonge Dies Janse. Laatstgenoemde speelt sinds de zomer van 2020 voor Ajax en hij kwam al twaalf wedstrijden voor de beloftenploeg in actie. Vrijdag maakte hij zijn officieuze debuut voor het eerste van Ajax. Medic was vorig seizoen vooral bankspeler onder Van 't Schip, maar mocht nu dus in de basis aantreden.

Middenveld

Op het middenveld startten Jordan Henderson, Kenneth Taylor en Branco van den Boomen. Spelers als Benjamin Tahirovic en Kristian Hlynsson startten op de bank.

Aanval

Mika Godts en Carlos Forbs begonnen als buitenspelers aan de wedstrijd tegen Zwolle. Chuba Akpom was de diepe spits. Brian Brobbey is nog met Oranje op het EK, net als Steven Bergwijn. Spelers als Julian Rijkhoff en Jaydon Banel begonnen als reserve.

Steven Berghuis

Steven Berghuis ontbrak bij Ajax, net als enkele internationals. Hij is nog niet wedstrijdfit. "Steven traint met het team en we doen er alles aan om hem zo snel mogelijk fit te krijgen", zei Farioli tegen Ziggo Sport.

Dinsdag 9 juli vervolgt Ajax de voorbereiding met een oefenwedstrijd tegen Sint-Truiden. De Amsterdammers eindigden het afgelopen seizoen op de vijfde plaats in de Eredivisie en plaatsten zich voor de voorronden van de Europa League