Unieke positie Nederland in kwartfinales EK: Portugal achterna of roemloze herhaling van 2021?
Nederland is als enige 'nummer drie' op dit EK nog over. ©ANP

Unieke positie Nederland in kwartfinales EK: Portugal achterna of roemloze herhaling van 2021?

08:28, 05-07-2024

Je staat er misschien niet bij stil, maar het Nederlands elftal is de enige overgebleven ploeg op het EK voetbal die als beste nummer drie doorging naar de knock-outfase.

Slowakije verloor in de achtste finales met 2-1 van Engeland, Slovenië na een 0-0 na strafschoppen van Portugal en Georgië met 4-1 van Spanje. De twee andere nummers 3, Kroatië en Hongarije, kwamen te kort voor een plek in de achtste finales.

Nederland - Turkije

Nederland speelt op zaterdag 6 juli om 21.00 uur de kwartfinale op het EK tegen Turkije. Dat land kwam als nummer twee uit Groep F, achter Portugal. Nog niet eerder stonden Nederland en Turkije tegenover elkaar op een eindronde.

Portugal

Het EK bestaat sinds 2016 uit 24 landen in plaats van 16. Portugal eindigde acht jaar geleden in de groepsfase ook als derde, na gelijke spelen tegen IJsland (1-1), Oostenrijk (0-0) en Hongarije (3-3).

Europees kampioen Portugal

De Zuid-Europeanen behoorden bij de beste nummers 3 en wonnen het toernooi uiteindelijk, na zeges in de knock-outfase op Kroatië (1-0), Polen (na strafschoppen), Wales (2-0) en Frankrijk (1-0).

Geen halve finale in 2021

Op het vorige EK, dat in 2021 werd gespeeld, bereikten de nummers 3 Tsjechië, Zwitserland en Oekraïne de kwartfinales. De drie landen bereikten de halve eindstrijd allemaal niet. Alledrie die landen deden ook dit EK mee, maar alleen Zwitserland kwam door de groepsfase heen.

Mogelijke tegenstander Zwitserland

Zwitserland is een mogelijke tegenstander van Nederland in de halve finale. Dan moeten beide landen hun kwartfinales winnen. Zwitserland speelt op zaterdag 6 juli om 18.00 uur tegen Engeland.

EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.