Het begon allemaal met een kapitale blunder van Daryl Janmaat in Praag en het eindigde dinsdag tegen hetzelfde Tsjechië, terwijl Oranje nog een sprankje hoop koesterde, met een ontluisterende nederlaag. In de EK-kwalificatiecampagne van het Nederlands elftal ging alles fout. Terwijl bijna de helft van Europa volgend jaar in Frankrijk om de titel speelt, zit de nummer drie van het laatste WK thuis.
Tsjechië, IJsland en Turkije, allemaal waren ze beter en eindigden ze in de groep boven Oranje. Allemaal ontbraken ze vorig jaar op het WK in Brazilië, waar Oranje met on-Nederlands voetbal bijna de finale bereikte. Het tactisch meesterplan van Louis van Gaal en de uitblinkende Arjen Robben waren de voornaamste ingrediënten van de bronzen medaille, waarmee vooraf niemand rekening had gehouden. Zeker Guus Hiddink niet, de man die Van Gaal opvolgde. Hiddink benadrukte in zijn eerste maanden als bondscoach soms tot vervelens toe dat die derde plaats verbloemde dat Oranje eigenlijk helemaal niet zo goed is.
Chaotisch
Hiddink zelf was verantwoordelijk voor de chaotische herstart na het WK. Hij zwoer eerst trouw aan het vertrouwde 4-3-3-systeem, om vervolgens bij het begin van de EK-kwalificatie tegen Tsjechië ineens het door Van Gaal gebruikte 5-3-2 te hanteren. Toen de Tsjechen vroeg op voorsprong kwamen, gooide Hiddink de boel weer om. Het kwam niet meer goed. Een mislukte kopbal van Janmaat in blessuretijd zorgde voor een catastrofale start. Vanaf dat moment liep Oranje steeds achter de feiten aan.
Plan van aanpak
De tegenslagen stapelden zich op. Tegen Kazachstan kwam Oranje wéér op achterstand. Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar maakten openlijk ruzie en pas in het laatste half uur werd de 'voetbaldwerg' geveld. Drie dagen later kreeg Oranje een ijskoude douche tegen IJsland. Bert van Oostveen, de KNVB-directeur die Hiddink verkoos boven Ronald Koeman, gooide in Reykjavik met pittige uitspraken olie op het vuur. Er kwam een evaluatie, er kwam een zogeheten plan van aanpak, maar het bleef rommelen. Hiddink zorgde met zijn warrige uitlatingen steeds voor twijfels over zijn toekomst.
Breuk
Een breuk tussen Hiddink en de KNVB bleek afgelopen zomer onvermijdelijk. Van Oostveen kon niet anders dan Danny Blind naar voren schuiven, een jaar eerder dan de bedoeling was. De KNVB-directeur had de assistent-trainer namelijk met een opvallende constructie binnenboord gehouden. Eerst twee jaar werken in de schaduw van Hiddink, om na het EK 2016 door te schuiven naar de hoogste functie.
Vertrouwen
De als hoofdtrainer onervaren Blind verkondigde vol vertrouwen dat Oranje het EK zou halen. 'Drie van de laatste vier wedstrijden winnen is genoeg.' Het pakte echter anders uit. Het debuut van Blind, thuis tegen IJsland, was exemplarisch voor de hele kwalificatiereeks: alles ging fout. Robben geblesseerd, rood voor Bruno Martins Indi, een weggegeven strafschop en weer een nederlaag. Toen Oranje daarna ook keihard onderuit ging bij concurrent Turkije, stond Blind voor een 'mission impossible'. De pijnlijke nederlaag tegen Tsjechië maakte de afgang compleet. Het Nederlands elftal ontbreekt in 2016 op het grootste EK ooit.
Lees ook: ‘Blessure Krul levert Newcastle bijna 1,5 miljoen euro op’
Lees ook: Tweets om de pijn te verzachten