Eindelijk is het zover: Ajax speelt dinsdagavond de heenwedstrijd van de halve finale in de Champions League. Een prachtige prestatie en er wacht weer een prachtige tegenstander. Tottenham Hotspur en Ajax kunnen het al lange tijd heel goed met elkaar vinden.
Het gaat ook zeker niet te ver om de clubs vrienden te noemen. Ajax en de Spurs hebben altijd een prima band gehad. Het is ook niet helemaal voor niets dat de Amsterdammers met Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Davinson Sánchez en Christian Eriksen 4 oud-Ajacieden tegenkomen bij de Londenaren.
Hoe is de vriendschap ontstaan?
Maar die transfers zijn niet de reden van de vriendschap tussen beide clubs. Meer een uitvloeisel, eigenlijk. De echte vriendschap is ontstaan omdat beide clubs zich identificeren met het Jodendom.
Meer dan eens hoor je Ajax-fans over zichzelf zingen als 'Superjoden'. Fans van Tottenham noemen zichzelf vaak de 'Yid Army' (Joden Leger).
Maar waarom?
Ajacieden noemen zichzelf 'Joden' omdat het oude stadion van de Amsterdammers, De Meer, in een Joodse wijk stond. Daarnaast woonden er voor de Tweede Wereldoorlog ook veel Joden in Amsterdam, weet Der Spiegel. Het werd de bijnaam van Ajax, die de club al jaren met trots gebruikt.
Voor Tottenham Hotspur geldt min of meer hetzelfde. De club zit in het noorden van Londen en was populair bij Joodse immigranten die aan het eind van de jaren '90 naar Engeland kwamen. In die periode was Tottenham een grote club, meer nog dan bijvoorbeeld Arsenal of West Ham United. Fans waren dus snel voor de Spurs.
Mag het eigenlijk wel?
Hoewel zowel Ajax als Tottenham hun bijnaam 'Joden' naar eigen zeggen met respect en trots gebruiken, is niet iedereen er even blij mee. Zeker na de Tweede Wereldoorlog is de term 'Jood' op z'n minst een beetje heftig. Vooral in Engeland zijn ze om die reden niet blij met de bijnaam van Tottenham en zal je het niet snel meer horen in het spiksplinternieuwe stadion van de Premier League-club.
Ook in Nederland ligt te term best gevoelig. Dat heeft er ook mee te maken dat rivaliserende clubs de term 'Jood' ook gebruiken, maar dan tegen Ajax. Hierdoor krijgt de term op zichzelf weer een hele negatieve lading, iets wat we zeker na de oorlog niet willen hebben.
Andere nare reden
Er gaat nog een verhaal over waarom Tottenham en Ajax het zo goed met elkaar kunnen vinden. Deze is overigens niet zo fraai. In 1974 speelden de Spurs in de finale van de Europa Cup tegen Feyenoord. De return in Rotterdam liep helemaal uit de hand toen fans van beide clubs met elkaar in gevecht kwamen.
Het was in Nederland een van de eerste tekenen van voetbalgeweld. Volgens Bleacher kon Ajax wel genieten van Spurs' gevecht met hun aartsvijand. Zo werd de band dus extra verstevigd.
Spelers die voor Ajax en Tottenham speelden:
Terug naar het heden. Laten we de vriendschap tussen Ajax en Tottenham zien als iets moois. Zeker omdat de 2 elkaar treffen in de strijd om een ticket voor de Champions League-finale. Laten we nog eens kijken naar alle spelers die zowel voor Ajax als Tottenham hebben gespeeld. Een mooi voorbeeld van de sterke band tussen de clubs.
Davinson Sánchez
Jan Vertonghen
Toby Alderweireld
Christian Eriksen
Timothée Atouba
Steven Pienaar
Rafael van der Vaart
Edgar Davids
Mounir El Hamdaoui
Mido
Teemu Tainio
Ray Clarke
Ally Dick
Martin Jol (coach)