Michael Goolaerts overleed zondagavond aan de gevolgen van een hartstilstand. Toch bestaat er een kans dat we nooit achter de daadwerkelijke doodsoorzaak komen, stelt hartspecialist Pedro Brugada tegenover VTM Nieuws.
De 23-jarige renner van Veranda’s Willems-Crélan werd levenloos gevonden naast het parcours van Parijs-Roubaix. Het is nu de vraag of de renner eerst een hartstilstand kreeg en later viel, of andersom.
Littekens op hart
Normaal gesproken verschijnen er littekens op het hart wanneer iemand een aantal dagen na een hartstilstand overlijdt. Bij Goolaerts was de tijd tussen het infarct en zijn sterven veel korter. De kans is dus groot dat er op het hart van de Belg geen littekens te vinden zijn, waardoor de doodsoorzaak nóg moeilijker te bepalen is.
Onderzoek
Autopsie zal daarom weinig tot niks opleveren. Bruguda stelt dan ook dat het belangrijk is om onderzoek te doen bij Goolaerts' familie. Gaat het om een erfelijk probleem, is het niet vanzelfsprekend dat het op voorhand op te sporen is. "Je moet dan al gericht gaan onderzoeken", aldus de hartspecialist.
Volgens de specialist zijn ook niet alle ritmestoornissen op te sporen. "Bij de ziekte CPVT krijgt een persoon ritmestoornissen door een verhoging van adrenaline. Die mensen kunnen de ene dag een fietsproef doen bij de dokter waarbij alles normaal is, maar even later bij een andere inspanning plots overlijden."