Joao Almeida mag van leider Adam Yates etappe winnen in Ronde van Zwitserland
Adam Yates met zijn ploeggenoten van Emirates, domineren de Ronde van Zwitserland. ©Getty Images

Joao Almeida mag van leider Adam Yates etappe winnen in Ronde van Zwitserland

16:00, 14-06-2024 / Laatste Update: 16:07, 14-06-2024

Team UAE Emirates domineert de Ronde van Zwitserland. De ploeg van klassementsleider Adam Yates reed ook tijdens de ingekorte etappe van vrijdag iedereen aan gort. De laatste koplopers, met daarbij een Nederlander, werden op vier kilometer van het einde ingerekend.

Isaac Del Toro reed Yates in de gele trui naar de kop van de etappe toe. Toen hij uitgeput was, ging de leider van de koers zelf maar de aanval zoeken. Aan de achterkant van het groepje favorieten moest de ene na de andere grote naam lossen. Vanwege hevige sneeuwval werd een grote berg geschrapt uit de rit en werd er slechts veertig kilometer gefietst.

Visma

Voor Visma | Lease a Bike moest Cian Uijtdebroeks al vroeg afgeven. De Belg, nummer negen van het algemeen klassement, kon het tempo van Emirates niet volgen. Namens Visma zat Wilco Kelderman wel nog in de kopgroep. Maar Yates reed in z'n eentje naar boven. Hij raapte onder meer de Nederlandse vluchter Frank van den Broek op.

UAE Team Emirates domineert met één-tweetje in vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland

13 juni 2024, 17:06

Adam Yates heeft de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De rit naar Carì leek op voorhand voor verschuivingen in het algemeen klassement te kunnen zorgen. Tijdens de rit werd al snel duidelijk dat de klassementsmannen met elkaar de strijd zouden aangaan om de dagzege. Het sterke werk van UAE Team Emirates werd uitbetaald door de demarrage van Yates, die solo over de streep kwam in de leiderstrui.

Adam Yates alleen

Donderdag won hij al de etappe in de leiderstrui. Vrijdag kreeg hij drie man achter zich aan. Joao Almeida van zijn eigen ploeg hield in, zodat de andere achtervolgers (Mattias Skjelmose en Egan Bernal) harder moesten werken. Bernal probeerde het, maar moest de strijd staken.

Weer 1-2tje

Almeida kreeg vervolgens door dat hij voor de etappezege mocht rijden en reed moeiteloos naar Yates toe. Die nam plaats in het wiel van zijn Portugese ploeggenoot in de laatste kilometer en samen reden ze naar de finish. Bernal en Skjelmose kwamen er niet meer bij. Almeida mocht de zege inderdaad pakken en zo was er weer een 1-2tje voor Emirates.