Lijdende Fabio Jakobsen en Mark Cavendish binnen tijdslimiet over de streep in Tour de France
Mark Cavendish is al in de eerste etappe van de Tour de France in de problemen gekomen © Getty Images

Lijdende Fabio Jakobsen en Mark Cavendish binnen tijdslimiet over de streep in Tour de France

18:48, 29-06-2024 / Laatste Update: 20:07, 29-06-2024

Diverse sprinters hadden zaterdag de grootste moeite om de finish te halen van de eerste etappe van de Tour de France. Onder hen waren Mark Cavendish en Fabio Jakobsen. Beiden worstelden enorm in de Italiaanse hitte.

Al tijdens de eerste beklimming moest oud-wereldkampioen Cavendish het peloton laten gaan. Hij werd op dat moment omringd door vier ploeggenoten, onder wie de Nederlander Cees Bol. Die zag op een gegeven moment dat zijn sprinter het zo zwaar had in de hitte dat hij zelfs een paar keer moest overgeven op de fiets. Met nog een aantal uur te gaan, was het de vraag of hij de finish wel zou halen.

Dat deed Cavendish uiteindelijk ver na ritwinnaar Romain Bardet. Bijna veertig minuten na de Fransman kwam de Brit over de finishstreep. Dat deed hij onder meer in het bijzijn van zijn vier ploeggenoten. De Italiaan Michele Gazzoli zat ook lang in de groep, maar de ploegmaat van Cavendish gaf al op en werd daarmee de eerste uitvaller van de ploeg in het lichtblauw.

Dit is de eerste uitvaller in de Tour de France

29 juni 2024, 16:26

Wielrenner Michele Gazzoli is de eerste uitvaller in deze Tour de France. De Italiaan van Astana hield er met nog ruim negentig kilometer te gaan in de eerste etappe van Florence naar Rimini mee op. Gazzoli reed met ploeggenoten Mark Cavendish, Cees Bol, Michael Mørkøv en Davide Ballerini op ruime achterstand van de kopgroep en het peloton.

Ook Fabio Jakobsen op achterstand

Kort na Cavendish moesten ook sprinters als Fabio Jakobsen en Fernando Gaviria lossen. Zij zagen er wel een stukje frisser uit dan Cavendish, die zichtbaar aan het lijden was. Mogelijk is hij bevangen door de warmte in Italië. De renners moesten in de eerste etappe temperaturen van ongeveer 35 graden doorstaan. Ploeggenoten en andere renners spoten gedurende de etappe al een paar keer een bidon leeg in nek van de sprinters. Jakobsen kwam trouwens samen met Cavendish over de streep.

Toch feest voor Jakobsen

Ze kwamen alsnog samen over de finish, waar Jakobsen en Welten de ritzege van ploeggenoot Romain Bardet en het succes van debutant Frank van den Broek konden vieren. Twee grote groepen met daarin sprinters Marijn van den Berg, Mike Teunissen en Danny van Poppel en ook Dylan Groenewegen kwamen op ongeveer een half uur achterstand over de streep.

Recordjacht in gevaar

Cavendish is misschien wel de grootste sprinter uit de geschiedenis van het wielrennen. De Brit won al 34 keer een Tour-etappe. Net zo veel als de iconische Belg Eddy Merckx. Cavendish werd vorig jaar een keer tweede in een etappe en miste zo het record op een haar na. Het is voor hem te hopen dat hij deze lijdensweg goed doorstaat en later in de Tour nog een poging kan wagen.

Alles over de Tour de France

De Ronde van Frankrijk begint zaterdag in Italië met een rit van Florence naar Rimini. Bekijk op onze speciale pagina over de Tour de France al het laatste nieuws, het volledige rittenschema en de rituitslag en standen in de overige klassementen en de lijst met alle deelnemers. Check ook het overzicht met het te winnen prijzengeld.