Waar vrijdag de sprinters aan de bak moeten in de Giro d'Italia, staat er zaterdag een gevreesde etappe op het programma voor de klassementsmannen. Er wordt namelijk een monster van een Dolomiet beklommen: de Monte Zoncolan.
Nergens anders in Europa is het beklimmen van een berg zo zwaar als hier. Oké, in Spanje heb je Angliru, maar de Zoncolan is gemiddeld steiler. En als zelfs Alberto Contador al meerdere keren heeft gezegd dat hij banger is voor de Italiaanse reus...
Beunen
Met een loeisteil stuk (22%) aan het begin en een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9% is het beunen, beunen en nog eens beunen. Om er even een voorbeeld bij te geven: dat is net zoveel als het steilste stukje van de Cauberg. Op de Cauberg duurt het slechts 100 meter – op de Zoncolan bijna 11 kilometer. Tijd om op een vlak stukje even uit te rusten is er niet.
Tekst gaat onder de afbeelding (ANP) verder
Sneeuw
En dan nog te bedenken dat de mythische top momenteel vol ligt met sneeuw! Verwacht tijdens deze koninginnenrit dus geen plaatjes van een idyllisch en zonnig Italië. De hel op aarde lijkt een betere benaming.
Situation on the Zoncolan.
Please let it get better 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 if they cancel it I’ll put on a war against the weather Gods #Giro101 pic.twitter.com/xpG7ufaOYA
— Ginevra (@ginevragarga) 16 mei 2018
Slakken
Renners lijken op de Zoncolan als slakken vooruit te gaan. Gemiddeld kunnen ze maar 6 kilometer per uur rijden. In vergelijking: gemiddeld genomen rijdt een topwielrenner tussen de 40 en 50 kilometer per uur in een grote ronde. Bij sprintetappes kan dat in de laatste meters oplopen tot 70 km/u, terwijl het in de bergen natuurlijk wat lager ligt.
6e keer
Het is niet voor het eerst dat de Giro dit 'skigebied' aandoet. De beklimming werd in 2003, 2007, 2010, 2011 en 2014 ook al verreden. Koersdirecteur Carmine Castellan opende in zijn drang naar meer spektakel in 2003 voor het eerst de deur en sindsdien zijn er carrières gemaakt en gebroken. De Italiaanse wielerlegende Marco Pantani (5e in 2003) leek er zijn loopbaan zelfs een herstart te kunnen geven, maar achteraf bleek het zijn laatste wapenfeit.
Kan Tom het aan?
De grote vraag is zaterdag dan ook: kan Tom Dumoulin zich staande houden in het klassement? Afgelopen zondag verloor hij liefst 12 seconden op rozetruidrager Simon Yates in een veel 'makkelijkere' bergetappe. Wellicht zijn de benen van de Sunweb-kopman wat sterker geworden de laatste dagen, maar over het algemeen is Yates wel een betere klimmer. Gelukkig voor onze landgenoot staat er 3 dagen na de Zoncolan-beklimming weer een tijdrit op het programma. Mocht hij dus wat tijd verliezen, is de tijdrit bij uitstek Toms terrein om het weer ruimschoots goed te maken.
Beentjes omhoog!
Maar goed, dat is voor later. Zorg dat je er zaterdag rond een uurtje of 12:00 uur klaar voor zit. Of ligt. Want wat is er nou mooier dan dat jij met de beentjes omhoog kan kijken hoe die renners 'de poorten van de hel' betreden? 😉