De UCI heeft woensdag in het Zwitserse Genève de nieuwe strategie gepresenteerd om mechanische doping tegen te gaan. De internationale wielerunie zet onder meer een mobiele röntgenwagen en warmtecamera’s in.
Oud-wielrenner Jean-Christophe Péraud heeft zich de laatste maanden bezig gehouden met de ontwikkeling van deze technieken. Naast Péraud maakt ook Bob Stapleton, voorzitter van de Amerikaanse wielerbond, deel uit van de technische commissie van de UCI.
Dure grap
De wielerunie zegt dat door deze nieuwe strategie zeker 150 koersdagen per jaar de fietsen gecheckt zullen worden bij diverse categorieën. In samenwerking met VJ Technologies is een mobiele röntgenwagen ontworpen. De methoden en apparatuur zijn gevalideerd en gecertificeerd door onafhankelijke laboratoria, zegt de UCI. De machine moet verborgen motors in frames en wielen blootleggen, zonder de fiets te ontmantelen. Deze methode kost 250 duizend euro.
Mocht in de toekomst twijfel bestaan over verdachte fietswissels tijdens de koers, dan heeft de UCI een testmanier met GPS- en/of radiogolven als alternatief idee. Een chip zal in de toekomst op fietsen geplakt worden, waarmee men weet of er daadwerkelijk gewisseld is en waar een fiets zich bevindt. Hierdoor kunnen fietsen en wielen voor, tijdens en na de koers gecontroleerd worden.
Straf
De UCI heeft ook de straffen verhoogd voor mechanische doping. Een betrapte renner wordt minimaal 6 maanden geschorst en krijgt een boete tussen de 20 duizend en 200 duizend Zwitserse Frank. De ploeg of de selectie waarvoor de renner uitkomt kan ook een straf verwachten en een boete van 100 duizend tot 1 miljoen Zwitserse Frank.
Daarnaast kunnen betrokkenen, met een functie die onder de UCI-regels valt, ook bestraft worden voor het mogelijk maken, aanmoedigen, faciliteren, verbergen of helpen van het strafbare feit. Hen hangt een schorsing en een boete boven het hoofd.
Geen fraude
"We zullen ons uiterste best doen om toekomstige gevallen van technologische fraude voor te zijn", zegt UCI-voorzitter David Lappartient volgens Cyclingnews. "De sport heeft in het verleden geleden aan doping en we willen niet dat de andere renners meer lijden. Technologische fraude is gemakkelijker op te lossen dan doping."
Dat is niet het enige dat de UCI aan wil pakken. "Ook willen we video’s op sociale media vermijden die fans in de maling nemen. Het is onze verantwoordelijkheid om de behaalde resultaten te garanderen en we zijn vastbesloten om dat te doen", aldus Lappartient.