In Nederland keken veel mensen bij RTL 7 de afgelopen weken naar het WK rugby. Maar begrepen zij het spel eigenlijk wel? Hier met behulp van 10 vragen en antwoorden een handleiding voor de finale van zaterdagmiddag tussen Nieuw-Zeeland en Australië.
De belangrijkste vraag: hoe kan er worden gescoord?
Dat kan op vier verschillende manieren:
1. Try (5 punten). Als de bal achter de doellijn van de tegenstander op de grond wordt gedrukt
2. Conversie (2 punten). Na een try mag een 'conversie-kick' worden genomen en moet de bal tussen de palen en over de dwarslat worden geschopt
3. Penalty (3 punten). Na een (zware) overtreding kan een team er voor kiezen om de bal tussen de palen te schieten
4. Drop-goal (3 punten). De bal mag ook tijdens het spel op het doel worden getrapt. Hij mag uit de handen worden geschoten, maar moet voor de trap eerst nog een keer de grond raken.
De bal mag niet voorwaarts worden gegooid, wel achterwaarts. Is het wat betreft het trappen van de bal net andersom?
Nee. De bal mag zowel voor- als achterwaarts worden getrapt.
De tackle wordt zeer veel gebruikt in het rugby. Welke regels zijn daar aan verbonden?
Alleen de speler die de bal heeft, mag worden getackeld. Dat mag met handen en armen worden gedaan, de benen mogen bij een tackle niet worden gebruikt. Als een getackelde speler met zijn knie of een hoger lichaamsdeel de grond raakt, moet hij de bal afgeven of loslaten.
Ook de scrum is een zeer karakteristiek onderdeel van het rugby. Wanneer wordt hij gegeven?
Bij lichte overtredingen. Er mogen per team acht spelers in de scrum staan die strijden om de bal die in het midden wordt ingegooid. Een lichte overtreding is onder meer het naar voren gooien van de bal.
Kent het rugby net als het voetbal ook gele- en rode kaarten?
Ja. Het verschil met het voetbal is dat een gele kaart uitsluiting voor tien minuten betekent. Met rood moet een speler ook hier het veld definitief verlaten.
Wat wordt als zware overtreding beschouwd?
Onder meer praten tegen de scheidsrechter is not done in het rugby. Hij communiceert alleen met de aanvoerders. Als een speler toch een opmerking naar de scheidsrechter maakt, wordt dat bestraft met een penalty en mogelijk ook met een tijdelijke uitsluiting (gele kaart). De partij die de penalty tegen krijgt, moet tien meter achteruit. Als het in de buurt van de palen is, kan een team besluiten om de bal op het doel te schieten.
Een ander opvallend beeld bij het rugby is dat de teams in twee rijen bij de zijlijn staan opgesteld en er vaak spelers worden opgetild. Wat is daar dan aan de hand?
Dat heet een line-out. Hij wordt gegeven als de bal uit is gegaan. Er moet ongeveer een meter ruimte tussen beide rijen zijn. Spelers mogen door een ploeggenoot of meerdere ploeggenoten worden opgetild om zo beter bij de ingegooide bal te kunnen.
Rugby is een loodzware sport. Mag er constant worden gewisseld?
Elke ploeg mag zeven keer wisselen, maar als een speler er eenmaal uit is, mag hij niet meer terug in het veld komen. Net als bij het voetbal. Teams maken vaak gebruik van al hun wisselmogelijkheden.
Regelmatig worden ballen bewust over de zijlijn geschopt. Wat is daar de reden van?
Meestal terreinwinst boeken. Als een ploeg uit een penalty de bal over de zijlijn schopt, dan behoudt dat team balbezit en mag bij de line-out ingooien.
De onwetende kijker zou misschien verwachten dat er tijdens het spel meer op het doel zou worden geschoten, omdat dat toch 3 punten kan opleveren. Waarom gebeurt dat niet zo heel vaak?
Teams willen meestal toch proberen een try te maken. Die levert 5 punten op en mogelijk nog 2 extra via een benutte conversie. Ook moet een speler wel de ruimte hebben voor een dropkick, omdat de bal voor de trap eerst de grond nog moet raken.
Lees ook: Amateur Gerritsen topscorer KNVB-beker
Lees ook: Vriendin doodsbang met Max Verstappen in de auto (video)
Lees ook: Streppel over Frenkie de Jong: ‘Die heeft vorige week zijn CITO-toets gehaald’