Zuid-Afrika wint WK rugby na zinderende finale tegen Nieuw-Zeeland

Bart van der Wijst • 01:13, 29-10-2023 / Laatste Update: 15:33, 07-01-2024

Zuid-Afrika is de wereldkampioen rugby van 2023! In een fysieke, zinderende finale in Saint-Denis werd afgerekend met Nieuw-Zeeland: 12-11. De Springboks wonnen hun vierde wereldtitel, dat is een record! Zuid-Afrika prolongeerde de wereldtitel, nadat het in 2019 ook al de beste was.

De wereldkampioen speelde een groot gedeelte van de wedstrijd met een man meer. Nieuw-Zeelander Sam Cane kreeg rood nadat hij met zijn schouder een tegenstander tackelde. Dat mag niet.

tekst gaat verder onder de video

1 try

De Springboks maakten geen enkele try. Zuid-Afrika scoorde 4 keer een kick. De enige try van de wedstrijd werd gemaakt door Nieuw-Zeeland. Mark Tele’a had een geweldige actie in huis, maar kon de bal niet achter de trylijn krijgen. Beauden Barrett pikte de losse bal op en dook de bal wel binnen: 12-11 voor Zuid-Afrika.

tekst gaat verder onder de video

De All Blacks kregen na de try dé kans om voor het eerst de voorsprong te pakken. Dat lukte niet. De conversie (2 punten) werd gemist. Vlak voor tijd had Jordie Barrett nog de mogelijkheid om een kick te maken, maar ook hij faalde. In de laatste minuten maakte Zuid-Afrika zoals alleen zij dat kunnen de wedstrijd dood. Na het laatste fluitsignaal barstte het feest los.