Kunnen de Amerikaanse topsporters Trump tackelen?

Kunnen de Amerikaanse topsporters Trump tackelen?

Martijn Baars • 15:00, 28-09-2017 / Laatste Update: 03:59, 07-08-2024

Al vanaf dag 1 ligt Donald Trump als president van de Verenigde Staten onder vuur. Nu is hij in een volle clash gekomen met de populairste sporters van Amerika. Zelfs zijn eigen politieke vrienden gaan de strijd met hem aan. Het zou zomaar kunnen dat de topsport zijn ondergang wordt.

Nergens op de wereld is sport zo belangrijk als in Amerika, het is er bijna heilig. Sporters staan op een enorm voetstuk. Alle acties liggen onder een vergrootglas en worden uitvoerig besproken. Als iemand iets geks of iets anders doet, heeft gelijk iedereen er een mening over en is het hek van de dam.

Colin Kaepernick

Even terug naar vorig jaar, toen het gedonder begon (of moeten we zeggen: weer oplaaide?). In september 2016 werd door American Footballspeler Colin Kaepernick de trend gezet waar later veel (Afro-)Amerikaanse sporters in meegingen: hij knielde tijdens het Amerikaanse volkslied.

"Ik ga niet staan voor een land dat zwarte en gekleurde mensen onderdrukt'', zei Kaepernick toen over het politiegeweld (tegen vooral Afro-Amerikanen) in de VS.

Toen ging de bal rollen

Zijn actie had grote gevolgen, meent American Football-commentator Hubert Bedford. "Zijn contract werd niet verlengd aan het einde van het seizoen en hij kreeg ook geen nieuw contract. Ondertussen reageerden er allemaal spelers en coaches op zijn situatie, want hoe kan het nou dat zo'n goede speler geen contract krijgt?"

(Tekst gaat door onder foto)

Sons of bitches

Nu zijn die protesten tegen de 'zwarte onderdrukking' nog steeds aan de gang en wordt de situatie er met Trump in het Witte Huis niet veel beter op. De president ligt onder vuur om tal van redenen en dacht nu de aandacht af te leiden door vol in de aanval te gaan tegen de demonstranten.

Hij noemt de demonstranten zelfs 'klootzakken' en wil dat de 'relschoppers' ontslagen worden. Trump roept bovendien op tot een boycot van clubs die geen maatregelen nemen tegen hun protesterende spelers.

Wie de bal kaatst...

De clubs hebben daar natuurlijk helemaal geen zin in. In de meeste gevallen is dat heel logisch (want: geld) en in andere gevallen is het ook opmerkelijk. Sommige NFL-eigenaren steunden Trump namelijk vorig jaar nog door miljoenen dollars te doneren voor zijn campagne.

En dat is nieuw voor The Don. Kritiek is er al vanaf het begin van zijn politieke tegenstanders en een handvol kritische republikeinen. Maar z'n politieke vrienden hielden hem tot nu toe altijd de hand boven het hoofd. 

Hij mag dus Mexicanen bashen, moslims vernederen en alles bij elkaar liegen, maar de boodschap nu is: KOM NIET AAN ONZE SPORTHELDEN! De eigenaren staan schouder aan schouder met hun spelers, hun money-makers, om nog maar eens aan te tonen dat Trump zich op glad ijs bevindt.

(Tekst gaat door onder video)

Verdeeldheid

Niet alleen in de NFL is er gedoe, ook in andere sporten in Amerika is er kritiek op de uitspraken en het beleid van de president. Dat iemand als basketballegende LeBron James het dan nu ook opneemt tegen Trump, is echt geen kleinigheidje. De boomlange basketballer is immens populair en volgens veel Amerikanen raakt hij een gevoelige snaar.

"Sport is iets goeds. Sport biedt voor ieder wat wils, ongeacht huidskleur of ras. Het brengt mensen samen", vindt James. "Ik laat geen persoon, ongeacht zijn macht of invloed, de sport gebruiken als platform om ons te verdelen.''

Een groeiende groep Amerikanen ziet door de ogen van LeBron James nu ook dat Trump het land tot nu toe alleen maar verder verdeelt...

(Tekst gaat door onder foto)

 

Het is nu voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat topsporters hun protest direct aan de president richten. In het verleden waren er natuurlijk ook wel protesten naar aanleiding van de maatschappelijke situatie van Afro-Amerikanen, maar was dat altijd gericht op het Amerikaanse volk om aandacht aan hen te vragen.

Olympisch Black Power-protesten

Tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-Stad hadden Afro-Amerikanen het (financieel) zwaar in de VS. De zwarte sprinters Tommie Smith, kampioen op de 200 meter, en John Carlos (brons) stonden op hun zwarte sokken op het podium en gaven samen de 'Black Power-groet' uit protest tegen de positie van Afro-Amerikanen in de maatschappij. De 2 sprinters werden door hun politieke statement gelijk uit het Amerikaanse team gezet.

München 1972

Bij de volgende Spelen, 4 jaar later in München, was het weer raak. De Afro-Amerikaanse sprinters Vince Matthews en Wayne Collett, winnaars van goud en zilver op de 400 meter, protesteerden tijdens de huldiging tegen de maatschappelijke achterstand van Afro-Amerikanen in de VS. De 2 gingen samen op het bovenste treetje van het podium staan en stonden tijdens het volkslied gezellig met elkaar te kletsen. Dat kon het publiek en het Amerikaanse Olympisch Comité niet waarderen. Als straf werden de heren gelijk uit het team geschopt en voor het leven geschorst.

From bad, to worse, to Trump

Waar deze sporters genadeloos werden gestraft, is er nu veel meer draagkracht. Er zijn al politieke commentatoren die durven te zeggen dat dit om die reden het begin van het einde is voor president Trump. Want verlies je het in Amerika van de topsport, dan is het einde nader.

Het wordt hoe dan ook bijzonder moeilijk voor Trump om deze tackle te ontwijken en de endzone te halen...