Femke Bol: van 'Bambi' tot absolute topatlete die met vriendin de wereld overgaat en samenwoont met vriend
Femke Bol met haar vriend Ben Broeders en goed vriendin en collega Lieke Klaver. © Getty Images en Instagram

Femke Bol: van 'Bambi' tot absolute topatlete die met vriendin de wereld overgaat en samenwoont met vriend

12:44, 23-04-2024 / Laatste Update: 16:05, 12-06-2024

Femke Bol is een fenomeen op twee benen. Met of zonder horden, op de 400 meter is ze van uitzonderlijke kwaliteit. Dat leverde haar én de Nederlandse teams al talloze internationale medailles op. Ondertussen kocht ze haar eerste huis en gaat ze samenwonen. Dit is Femke Bol, de 24-jarige topatlete uit Amersfoort.

Dat Bol talent had voor atletiek bleek al op jonge leeftijd. Vanaf haar vijftiende tot haar negentiende won ze negen nationale titels bij de jeugd. Acht daarvan behaalde zij op haar specialiteit: de 400m en de 400m horden. Op beide afstanden zette zij ook nationale jeugdrecords op haar naam.

Senioren

In 2019 stapte Bol over van de junioren naar de senioren. Daar ging ze door met waar ze gebleven was: sneller worden en winnen. Zo pakte ze dat jaar gelijk goud op de 400 meter tijdens de NK atletiek en plaatste ze zich verrassend voor de WK in Doha op de 400 meter horden door zich met een tijd van 55,94 seconden te kwalificeren. Later dat jaar plaatste ze zich op die afstand ook nog voor de Olympische Spelen in Tokio. 

Laura De Witte, Lisanne De Witte, Lieke Klaver en Femke Bol tijdens de Spelen in Tokio. © Getty Images

Bambi

Bol had lange tijd de bijnaam 'Bambi'. Haar armen en benen vlogen in haar tienerjaren alle kanten op tijdens het springen over de horden, zoals de poten van Bambi in de Disney-film over het ijs schoven. Tegenwoordig springt de Nederlandse als een van de beste over de obstakels en laat zij de concurrentie ver achter zich.

Femke Bol verslaat Lieke Klaver en wint de 400m op het NK atletiek indoor 2019 © ANP

Indrukwekkend Nederlands record

In de jaren die volgden, ging Bol door met het verbreken van records en het winnen van races. Ondanks de coronapandemie had de jonge atlete aan haar conditie kunnen werken en dat werd duidelijk op 18 juli 2020 op Papendal. Ze liep de 400 meter horden in 53,79 seconden, bijna een seconde sneller dan het Nederlands record dat al 22 jaar in handen was van Ester Goossens. 

Olympische medaille

In 2021 kwam de medaillejacht van Bol echt los. In het voorjaar pakte ze tijdens de EK indoor goud op de 400m en won ze, samen met Lieke Klaver, Marit Dopheide en Lisanne de Witt, ook de 4x400 meter. Op haar eerste Olympische Spelen, Tokio 2020 (door de coronapandemie een jaar later gehouden), pakte ze brons op de 400m horden. Tijdens die race in de Japanse hoofdstad doken de nummers één en twee onder het wereldrecord en liep Bol een Europees record.

Femke Bol op weg naar de bronzen plak op de 400 meter horden in Tokio. © Getty Images

Stokoud wereldrecord

In de jaren in aanloop naar de Spelen van 2024 in Parijs is Bol niet meer te stoppen. Ze pakte de ene na de andere gouden medaille op WK's en EK's, zowel indoor als outdoor. Ook in de Diamond League staat er geen maat op de Nederlandse. 

In 2023 deed Bol iets wat lange tijd onmogelijk leek: ze liep het 42 jaar oude wereldrecord van Jarmila Kratochvilova op de 400 meter indoor uit de boeken met een tijd van 49,26 seconden. Heel lang bleef dat record niet staan. Tijdens de NK indoor 2024 moest deze tijd er al weer aan geloven. Met 49,24 seconden dook Bol een fractie onder haar eerdere toptijd. Op de WK indoor was ze vervolgens nóg sneller: 49,17. Goed voor de wereldtitel en een smak geld.

Vallen en opstaan op WK 2023

De WK atletiek in 2023 werd voor Bol geen onverdeeld succes. Ze begon het toernooi zelfs dramatisch. Nederland lag op koers om de 4x400 meter gemengd te winnen, maar vlak voor de finish ging Bol onderuit. Ze liet daarbij haar stokje vallen, waardoor de Nederlanders werden gediskwalificeerd.

Bol revancheerde zich op fenomenale wijze. Ze stak met kop en schouders boven de concurrentie uit tijdens de finale van de 400m horden en won met meer dan een seconde voorsprong. Op de slotdag van de WK pakte ze ook nog eens de 4x400 meter vrouwen met Lieke Klaver, Eveline Saalberg en Cathelijn Peeters. Daar was een geweldige eindsprint voor nodig.

De vriend van Femke Bol

Sinds 2021 heeft Bol een relatie met Ben Broeders. Hij is een Belgische atleet die gespecialiseerd is in het poolstokhoogsspringen. Onlangs kwam Bol nog met heugelijk nieuws: de twee gaan samenwonen in dit huis. In hetzelfde interview gaf ze aan haar vriend vaak te moeten missen vanwege al hun verplichtingen in binnen- en buitenland. 

Tijdens de trainingskampen en wedstrijden heeft Bol vaak gezelschap van collega en goede vriendin Lieke Klaver. Buiten goed gezelschap, levert de samenwerking de twee ook toptijden op. Op de WK indoor van 2024 in Glasgow werden ze eerste en tweede op de 400 meter. De droom is uiteraard om dat op de Spelen in Parijs te gaan herhalen. Bol gaat op de 400 meter van start als de grote favoriet.

Paspoort Femke Bol

Naam

Femke Bol

Geboortedatum

23 februari 2000

Geboorteplaats

Amersfoort (Gelderland)

Lengte

1.84 meter

Sport

Atletiek

Specialiteit

(4x)400m en 400m horden

Partner

Ben Broeders