Van atleet Abdi Nageeye had de olympische marathon zondag door het natte Rio de Janeiro nog wel een paar kilometer langer mogen duren. Terwijl veel atleten doodop over de finish strompelden, was bij de Nederlander aan niets te merken dat hij zojuist 42,195 kilometer had hardgelopen.
,,Ik heb me nog nooit zo fris gevoeld na een marathon'', bekende de geboren Somaliër, die in Sambódromo als 11e over de finish kwam in 2.13.01.
'Te voorzichtig'
Het zorgde voor een dubbel gevoel bij de 27-jarige atleet. ,,11e, dat is net zoiets als 4e worden. De top 10 zat er zeker in, wellicht zelfs de top 8. Ik ben net te voorzichtig geweest. En overal waar 'te' voor staat, is niet goed hè'', ratelde Nageeye in snelle zinnen, ogenschijnlijk onvermoeid.
Sterretjes
,,Op het einde dacht ik: heb ik het goed gezien? Was dit al het 41 kilometerpunt? Normaal moet je dan allemaal sterretjes zien, maar ik voelde me heel fris. Ik wilde me niet meer helemaal kapot sprinten voor niets en heb het laatste stuk daarom gezwaaid naar de mensen langs de kant. Jammer dat het voorbij is, nu moet ik weer 4 jaar wachten op de volgende Olympische Spelen'', zei Nageeye met een knipoog.
'Er had meer in gezeten'
Tot halverwege de race handhaafde hij zich in de voorste groep. Nageeye moest daarna even lossen, maar liep op eigen tempo terug naar voren. De machtige tempoversnelling van Eliud Kipchoge was echter iedereen te veel, inclusief Nageeye die in de laatste kilometers wel opschoof van de 20e naar de 11e plek. ,,Dit was pas mijn 5e marathon, hier moet ik tevreden mee zijn. Maar ik was liever 15e geworden als ik alles had gegeven dan dit. Ik was te voorzichtig, er had meer in gezeten.''
Zilveren Nijboer
Nageeye zorgde met zijn prestatie voor een zeldzaamheid bij de Olympische Spelen. De prestatie van de geboren Somaliër, die al sinds 1996 in Nederland woont, was de beste Nederlandse prestatie sinds het zilver van Gerard Nijboer bij de Spelen van 1980 in Moskou.
Nederlanders
Sindsdien eindigde een Nederlandse atleet nooit meer in de top 10. Nijboer zelf werd in 1988 13e op de klassieke race over 42,195 kilometer, 4 jaar later eindigde Bert van Vlaanderen 2 plekken lager. Bij de Spelen van 2000 in Sydney liep Kamiel Maase ook naar de 13e plaats. Bij Athene 2004 moest Luc Krotwaar op de dag van de marathon geblesseerd afhaken. Maase eindigde in 2008 (Peking) als 39e, voor de marathon van 4 jaar geleden in Londen wist geen enkele Nederlander zich te kwalificeren.