Het is nauwelijks te geloven wat je in Londen voor het bijwonen van een potje voetbal betaalt. Paul Baaijens zet het voor Sportnieuws.nl op een rijtje. Hij heeft voor zijn boek Matchdays iedere Londense club bezocht en deelt zijn verhalen met ons. In deze blog over zijn ontmoeting met Rose. Wat Paul betreft de beste supporter van Arsenal.
Het is zondag 14 februari 2016. Ik ben in de Arsenal Supporters Football Club op de hoek van St. Thomas Road. Een charmant pubje vol met Arsenal spulletjes. Arsenal speelt tegen Leicester City vandaag. Vanwege televisierechten wordt deze kraker gespeeld om 12.00u ’s middags. Wie denkt dat er daarom kopjes thee, koffie en fris gedronken worden in deze pub, heeft het mis. Ook ik bestel – om niet uit de toon te vallen – een pint of lager. De voornamelijk door lange mannen bevolkte pub heeft iets bijzonders. Vanuit mijn ooghoeken schiet er telkens iets kleins langs me op. Als een klein muisje in een hooischuur. Ik kijk nog eens goed. Loopt er nou een klein grootmoedertje glazen te sjouwen? Ik wrijf nog eens goed in mijn ogen en twijfel aan mijn waarnemingsvermogen.
Ik heb het toch goed gezien. Ik zie – tussen alle mannen door – een roodachtig permanentje rond schuifelen. Het kleine omaatje haalt alle lege glazen op en brengt ze naar de bar. Fascinerend. Dat moet de eigenaresse van de tent zijn. Ik besluit – ondanks mijn kater – het kleine vrouwtje aan te spreken. Ze blijkt een beetje doof te zijn.
Rose is 89. Ze gaat nog steeds naar elke thuiswedstrijd van her beloved Arsenal. Tot haar 87e ging ze ook mee naar alle uitwedstrijden. Ze is niet de eigenaresse van de pub maar gewoon een supporter die het fijn vindt om glazen op te halen en de uitbater te helpen. Lief. Rose is kind aan huis, ze komt al sinds 1950 in deze pub. Rose vertelt me dat haar allereerste liefde niet het voetbal was. Als kind was ze dol op speed racing. Toen ze een keer meegenomen werd naar Highbury, was ze overstag. Waarom? Just because it’s fun over here.
Het voetbal was door de jaren niet veranderd, vond Rose. In ieder geval deden alle veranderingen haar niet zo veel, misschien lag het daar aan. De verhoging van de ticketprijzen, de verhuizing naar het Emirates: ze ging toch naar het voetbal omdat ze het leuk vond om mensen te ontmoeten. Dat zou nooit veranderen. De ene oma breit kabeltruien, de ander is niet weg te slaan van de bridgetoernooien van de plaatselijke soos, maar Rose houdt van voetbal. Fuck de high tea.
Rose had humor, want plots kwam er een dame naast ons staan met een kort pittig kapsel – met haar zo rood als ossenbloed. Het was de dochter van Rose en ze vroeg of ik ook al een keer bij Tottenham was geweest. Rose pakte mijn hand en zei: “She’s swearing again.. She should stop doing that!” (ze vloekt weer.. daar moet ze mee stoppen!) Een moeder met principes, keurig!
Rose komt toch nog even bij me terug op de ticketprijzen. Die zijn door de jaren heen wel enorm gestegen, zeker bij Arsenal. Een los kaartje op het mooiste voetbalstoeltje van het Emirates stadion gaat in het seizoen 2015 – 2016 voor £ 97 over de toonbank. Gelukkig is er voor de minderbedeelden ook nog hoop, aangezien de goedkoopste kaartjes voor £ 27 te bemachtigen zijn. De realiteit leert echter dat deze kaarten zelden in de vrije verkoop komen.
Voor een goedkoper potje voetbal kun je beter je heil zoeken bij een andere club uit Londen. Hier volgt het complete overzicht van de goedkoopste en de duurste seizoenkaarten van de Londense voetbalclubs in het seizoen 2015 - 2016.
Bron: BBC
Wonderbaarlijke uitkomst van het onderzoek van de BBC: 70 % van de prijzen zijn bevroren of omlaag gegaan, ten opzichte van het vorig seizoen 2014 – 2015. Het zal echter niemand verbazen dat het duurste voetbalkaartje van Engeland nog steeds bij Arsenal te vinden is. Ironisch genoeg is het goedkoopste kaartje te vinden bij Leicester City, voor de 22 £ die je daar betaalt krijg je in het seizoen 2015 – 2016 value for money. Om Arsenal een beetje tegemoet te komen, is het goed om te vermelden dat het goedkoopste matchday ticket van Arsenal slechts 27 £ kost, in tegenstelling tot poshy Chelsea waar je pas vanaf 52 £ naar binnen mag. Liever buiten Londen naar een goedkope voetbalwedstrijd? Bij Derby County, Reading en Huddersfield troggelen ze je slechts 10 £ af. Jaartje in Engeland wonen om een clubje te volgen? Bradford City is je club. Met 149 £ bieden ze je de goedkoopste seizoenkaart van Engeland aan. Het prachtige Valley Parade is waiting for you!
Duidelijk mag zijn dat je niet naar Londen moet gaan voor een goedkoop potje voetbal. De levensstandaard in Londen ligt vrij hoog. Ik herinner me dat ik in Glasgow in een discotheek 1.50 £ betaalde voor een pint of Carlsberg, terwijl ik in Londen op een gegeven moment in een nachtcclub 8.50 £ betaalde voor half a pint. Laat ik maar even in het midden laten wat voor soort nachtclub dit was.
Laten we allemaal hopen dat de prijzen in het komende seizoen nog verder omlaag zullen gaan in Engeland. Nog verder omlaag, zodat Rose in het seizoen 2016 – 2017 misschien een keer wat overhoudt van haar AOW-uitkering. Misschien kan ze dan toch een keer een afternoon tea kan pakken met haar dochter, mocht ze hier interesse in hebben.
Door: Paul Baaijens