Volgens columnist Bram Steenbeek speelde Riechedly Bazoer afgelopen zaterdag zijn beste wedstrijd van het seizoen. Hij stond niet op het veld, zat ook niet op de bank, maar schitterde tóch als nooit tevoren. Frank de Boer besloot namelijk het gemis van zijn geblesseerde pupil op te vangen met een extra middenvelder. Zó onmisbaar wordt Bazoer op dit moment geschat. En dat terwijl hij zelf juist een steuntje in de rug kan gebruiken.
Bazoer is eigenlijk een zo af en toe briljante, dwaze dribbelaar. Uit hetzelfde hout gesneden als Anwar El Ghazi: spelers die leven voor de actie. Bazoer is in zijn eentje goed voor de acties die Klaassen en Gudelj samen maken. Hij slaagt daarin logischerwijs ook vaker dan de twee andere basisklanten, maar hij lijdt dus anderzijds ook maximaal twee keer zoveel balverlies als Klaassen en Gudelj.
Maar niemand valt dat meer op. We leven samen met het talent op een grote roze wolk. Bazoer ziet de veren in zijn kont niet meer. Het is een gekte. Deze zomer juichen we niet voor Nederland, België of Frankrijk, maar voor ons nieuwe troetelkind. Bij de supermarkt kan je sparen voor Bazoer-juichpakken. Een heel seizoen in de basis bij Ajax, dan waarschijnlijk ook gedebuteerd voor het Nederlands Elftal en ook nog eens spelend als een losgeslagen D-pupil in een belangrijke rol op het seniorenmiddenveld.
Daar gaat ‘ie nog te vaak kopje onder. Bazoer geeft gemiddeld meer passes per negentig minuten dan Gudelj en Klaassen, maar is daarmee minder gevaarlijk dan zijn collega’s. Tegen Roda JC beslisten niet de aanvallers de wedstrijd, maar de middenvelders. Dat stond als een huis. Een bal werd aangenomen en doorgespeeld of gekaatst. Het was simpelheid troef en het resultaat mocht er zijn.
Die extra man op het middenveld kan van Bazoer de jongste artistieke leider van Ajax maken. Een extra man maakt de ruimtes kleiner, waardoor er vaak wel gepasst móét worden. Als Bazoer inzakt als één van de backs en vanuit die positie zijn actie maakt, is het risico bij balverlies – dat dus bij Bazoer hoger is dan bij de rest van het middenveld - een stuk lager.
Ajax kan geen dwaze dribbelaars gebruiken in De Klassieker. Een team als Feyenoord moet haast wel jaloersmakend zijn voor De Boer. Elf mannen die als één front strijden. Mocht Bazoer zijn bejubelde spelletje voortzetten – lees: mocht De Boer tegen Feyenoord kiezen voor de oude variant – is het wachten tot het kaartenhuis weer in elkaar valt. Dan vestig je de hoop op rake, losse flodders. De Boer moet Bazoer de helpende hand bieden en die extra middenvelder laten staan. Je kan van hem moeilijk verwachten nú al stappen te zetten waarvoor Klaassen vorig jaar ook nog te jong was.
Lees ook: Barney waarschuwt zijn tegenstanders
Lees ook: Eén miljardair en elf ‘sportmiljonairs’ in Quote 500